Na početku bješe sapun...

Kroz vrijeme sa sapunom

Lifestyle / Putujte s nama | 18. 08. 2011. u 17:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sapun je anionski tenzid, nalazi se u krutom agregatnom stanju ili u obliku viskozne tekućine, a sastoji od natrijevih ili kalijevi soli viših masnih kiselina. Nastaje reakcijom masnoća s jakim lužinama u procesu saponifikacije te posl…. Ne, ne! Krenimo drugačije;

Sapuni su mirisini, fini, ugodni njuhu ali i duhu… Barem u 21. stoljeću (jer ako se sjetite onih bakinih sapuna s kraja 80ih…

Na početku bijaše sapun

Saznanja o korištenju sapuna stara su preko 5000. godina. Dokazi o njegovom postojanju, nalaze se na Sumeranskim glinenim pločicama, gde je opisana proizvodnja sapuna, koji su najvjerojatnije korišteni za kupanje i pranje odjeće. Također i reljefi u Egipatskim grobnicama prikazuju način pranja rublja u to vrijeme, udaranjem po njemu i cijeđenjem. Zatim stari Babilonci, koji su miješali mast i pepeo i tako prali vunu i pamuk, što se smatra začetkom sapunarstva.

Najprljavije razdoblje u europskoj povijesti je kraj srednjeg vijeka, kada izbija epidemija kuge. Nesposobni objasniti što se događa, znanstvenici pariškog sveučilišta napisali su kralju Filipu VI sredinom 14. stoljeća da je nesretno poklapanje Saturna, Jupitera i Marsa stvorilo uvjete da se zrakom s tla i vode proširi strašna zaraza.

Kroz vrijeme sa sapunom

2800. prije Krista - Babilonci čiste vunu i pamuk mješavinom masti i pepela (osnovni sastojci sapuna).

1500. prije Krista - Rana njega kože: Stari Egipćani liječili su kožne bolesti supstancom nalik na sapun.

467. - Pad Rima – a s njim i brojne javne kupke – označava početak dugog perioda slabe osobne njege u cijelom svijetu.

1000-1500. - Srednjevjekovna kršćanska doktrina naukovala je da se kupanjem priziva grijeh pa su se i tifus i kuga brzo širili Europom.

1600. - Louis Pasteur – po zanimanju mljekar, a kasnije znanstvenik – otkrio je da osobna higijena snižava broj bolesti kod pojedinca.

1608. - Komercijalni sapun dolazi po prvi puta u Ameriku. Žene će još desetljećima same pripremati svoj sapun kod kuće od masti i pepela iz domaćinstva.

1622. - Biznis sapunom napreduje i to doista sjajno tako da engleski kralj James I daje monopol jednom proizvođaču. I tako će sapun još mnogo godina ostati luksuz koji si mogu priuštiti samo bogati.

Kasne 1700. do sredine 1800. - Sapun se sreće s industrijskom revolucijom. Razvoj strojeva na paru (plus nekoliko kemijskih otkrića) snizit će cijenu komercijalne proizvodnje sapuna.

1830. - Poduzetnik B.T. Babbitt prodaje prve pojedinačno zamotane i standardizirane komade sapuna (Prije toga u SAD se sapun dopremao u dućane u komadu od kojeg se zatim rezalo i prodavalo na kile.)

1879. - Bjelokostni sapun (nalik na slonovu kost) bio je prvi sapun namijenjen i za pranje u domaćinstvu i za osobnu higijenu. Stvorila ga je tvrtka Procter & Gamble.

1895. - Engleska tvrtka Lever Brothers plasira sapun na američko tržište i uvodi Lifebuoy, prvi mirisavi sapun (deodorans). Hura!

1920. - Institut za čistoću iz New Yorka pokreće kampanju u školama navodeći djecu da se peru sapunom.

1930. - Proizvođači sapuna počeli su sponzorirati radio drame koje će se pretvoriti u današnje TV “sapunice”. Prva “sapunica” emitirana je na radiju, a zvala se The Guiding Light.

1939-1945. - Tijekom II svjetskog rata, tvornice sapuna proizvodile su većinu glicerina koji se koristi za nitroglicerin, glavni sastojak dinamita.

1970. - Odzvonilo je sapunu u čvrstom obliku. Na tržištu se pojavljuje tekući sapun za ruke.

2001. - Čista vlada: Gary Sussman isklesala je 1,80 cm visoki kip Uncla Sama od bjelokostnog sapuna koji se nalazi u Institutu Smithsonian u Washingtonu.

Sapuni danas

U stara vremena, sapuni su se prodavali u većim komadima, tj kupovali na kilograme. Neke poznate firme, kao što je Lush, oživljavaju u današnje vrijeme takav vid prodaje, uz uvođenje novih tehnologija, boja, mirisa, oblika. U Francuskoj i Engleskoj postoji sve više takvih prodavaonica.

Što se oblika tiče, danas je izrada sapuna i njegov dizajn postala prava igra. Na tržištu su dostupni baš u svim bojama koje možete zamisliti te u raznovrsnim maštovitim oblicima.

Srećom, sve češće se koriste sastojci uzeti iz prirode, nastali prirodnim putem: eterična ulja i biljna nosiva ulja, ekstrakti, uvarci, otopine te bez pesticida i ostalih kemijskih tretmana.
Koriste se svježe iscijeđeni sokovi, voće i povrće, organska jaja. Ne testiraju se na životinjama (niti koriste proizvode testirane na životinjama).

Kopirati
Drag cursor here to close