Švedska

Mladić iz BiH odgodio fakultet kako bi pomagao izbjeglicama

Lifestyle / Putujte s nama | 24. 10. 2015. u 14:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi Bosanac Armin Mahmutović, koji je kao izbjeglica stigao u Švedsku prije 15-tak godina, danas i sam pomaže izbjeglicama i migrantima koji iz ratom i siromaštvom pogođenih zemalja stižu u tu europsku zemlju u potrazi za boljim i sigurnijim životom.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA), 19-godišnji Bosanac rodom iz Cazina rekao je kako se svaki put kada pomaže izbjeglicama sjeti da je i sam nekada bio u sličnoj situaciji i da je tražio "ruku spasa" kod dobrih ljudi.

"I meni je netko tada dao toplu odjeću, hranu, vodu i četkicu za zube. Izbjeglicama iz Bosne su ovdje mnogo pomogli. Nisam to zaboravio, niti ću ikada zaboravit, i odlučio sam da i sam pomažem izbjeglicama koje dolaze u Švedsku. Svatko se može naći u situaciji u kojoj se nalaze ove ljudi", rekao je Armin.

Rekao je kako je odlučio odložiti studiranje na godinu dana, iako je ove godine trebao početi sa fakultetom, kako bi sljedeći mjeseci pomagao izbjeglicama koje dolaze u Švedsku.

"Pauzirat ću godinu dana od fakulteta kako bih pomagao izbjeglicama. Osim što ću im dijeliti tople deke, hranu i vodu, pružit ću im i tople riječi i dobrodošlicu u ovu zemlju. Tu ću biti za njih što god da im zatreba. Svi ljudi su potekli do jednog čovjeka i mislim da se dobro dobrim vraća. Moji roditelji su me naučili da uvijek trebam pomoći drugome u nevolji. Čovjek je sretniji i ispunjeniji kada pomaže drugima i kada je spreman solidarizirati se", rekao je Armin.

Armin, koji je ove godine završio gimnaziju, prijavio se na natječaj općine u Malmeu, u kojoj živi od dolaska u Švedsku, kako bi sudjelovao u pružanju pomoći i podrške izbjeglicama i migrantima koji dolaze u tu skandinavsku zemlju.

Inače, Armin sa svojih 19 godina već govori pet svjetskih jezika. Osim bosanskog, govori još engleski, švedski, njemački, francuski i japanski jezik. Planira se obrazovati kako bi tijekom života bio u situaciji pomagati drugima kojima je pomoć potrebna.

Kopirati
Drag cursor here to close