Oprezno

11 stvari koje smijete i ne smijete raditi kod bolova u koljenima

Možete učiniti mnogo stvari kako biste ublažili bol u koljenu, bilo da je to posljedica nedavne ozljede ili artritisa koji imate godinama.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 08. 2024. u 14:42 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Istražili smo 11 stvari koje smijete i ne smijete raditi ako imate bolove u koljenima, prenosi Webmd.

Nemojte se previše odmarati. Previše odmora može oslabiti vaše mišiće, što zauzvrat može povećati šanse za ponovno ozljeđivanje. Pronađite program vježbanja koji je siguran za vaša koljena i držite ga se. Ako niste sigurni koji su pokreti sigurni ili koliko možete učiniti, razgovarajte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom.

Vježbajte. Kardio vježbe jačaju mišiće srca, ali ne i zglobove. To je trening s utezima pomiješan s održavanjem gipkosti mišića. Kardio je važan za održavanje vaše težine stabilnom i da se općenito osjećate snažnije. Za ove vježbe, neki dobri izbori uključuju hodanje, plivanje, aerobik u vodi, stacionarni biciklizam i eliptične sprave. Tai chi također može pomoći u ublažavanju ukočenosti i poboljšanju ravnoteže.

Nemojte riskirati pad. Bolno ili nestabilno koljeno može povećati vjerojatnost pada, što može uzrokovati veća oštećenja koljena. Smanjite rizik od pada tako što ćete se pobrinuti da vaš dom bude dobro osvijetljen, koristite rukohvate na stubištima i koristite čvrste ljestve ili stolac za noge ako trebate dohvatiti nešto s visoke police.

Koristite "OLKP". Odmor, led, kompresija i podizanje su dobri za bolove u koljenu uzrokovane manjom ozljedom ili izbijanjem artritisa. Dajte koljenu malo odmora, stavite led da smanjite oteklinu, nosite kompresivni zavoj i držite koljeno podignuto.

Nemojte zanemariti svoju težinu. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, mršavljenje smanjuje opterećenje vašeg koljena. Čak i ne morate doći do svoje "idealne" težine. Manje promjene ipak čine razliku.

Nemojte se sramiti koristiti pomagalo za hodanje. Štaka ili štap mogu smanjiti stres s vašeg koljena. Udlage za koljena i steznici također vam mogu pomoći da ostanete stabilni.

Razmislite o akupunkturi. Ovaj oblik tradicionalne kineske medicine, koji uključuje umetanje igala u određene točke na tijelu, se koristi za ublažavanje mnogih vrsta boli i može pomoći kod bolova u koljenima.

Ne dopustite da vaše cipele pogoršaju situaciju. Ulošci za cipele mogu smanjiti stres na koljenima. Za osteoartritis koljena liječnici često preporučuju posebne uloške koje stavljate u cipelu. Kako biste pronašli onaj odgovarajući, razgovarajte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom.

Igrajte se s temperaturom. Prvih 48 do 72 sata nakon ozljede koljena koristite hladan oblog kako biste ublažili oteklinu i umrtvili bol. Plastična vrećica s ledom ili smrznutim graškom dobro funkcionira. Koristite ga 15 do 20 minuta tri ili četiri puta dnevno. Zamotajte svoj paket leda u ručnik kako biste bili nježni prema svojoj koži. Nakon toga, možete zagrijati koljeno toplom kupkom, grijačem ili toplim ručnikom 15 do 20 minuta, tri ili četiri puta dnevno.

Ne opterećujte zglob(ove). Vježbe visokog učinka mogu dodatno ozlijediti bolna koljena. Izbjegavajte naporne vježbe kao što su trčanje, skakanje i kickboxing. Također izbjegavajte izvođenje vježbi kao što su iskoraci i duboki čučnjevi koji jako opterećuju vaša koljena. Oni mogu pogoršati bol i, ako se ne rade ispravno, uzrokovati ozljede.

Zatražite savjet stručnjaka. Ako je vaša bol u koljenu nova, potražite liječnika da to provjeri. Najbolje je što prije znati s čim imate posla kako biste spriječili daljnju štetu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close