Počnite odmah

3 stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik od demencije

Demenciju nije uvijek moguće u potpunosti spriječiti, ali poduzimanje ovih koraka može pomoći u smanjenju rizika.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 08. 2024. u 16:17 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je u posljednjih godinu dana objavljeno mnogo istraživanja o Alzheimerovoj bolesti i demenciji, još uvijek je dug put pred nama kada je riječ o liječenju i prevenciji, prenosi Huffpost

Ako ipak želite ublažiti vlastiti rizik od razvoja demencije, Claire Steves, profesorica na King’s Collegeu u Londonu, govorila je u nedavnom ZOE podcastu o tome kako si možete pomoći.

Nekoliko promjena načina života može podržati zdravlje vašeg mozga i izgraditi vašu kognitivnu rezervu.

1. Jedite uravnoteženu, zdravu prehranu

Kad je riječ o prehrani, Steves je rekla: "Radi se o tome da u svoju prehranu unesete što više voća i povrća različitih boja i da budete sigurni da unosite dobre masti biljnog podrijetla."

Biljne masti uključuju orašaste plodove, sjemenke i maslinovo ulje. Objasnila je da je to zato što je metabolički sustav ogroman i treba puno hranjivih tvari.

Osim toga, šarene biljke sadrže flavonoide koji su neophodni za razvoj mozga. One hrane crijevne bakterije što znači da bi mogle zaštititi zdravlje vašeg mozga kroz promjene u crijevnom mikrobiomu.

2. Budite malo aktivniji, pa makar i samo hodanjem

Naravno, svi znamo da nam je vježba važna, ali Steves je rekla da čak i hodanje čini razliku. Rekla je: "Izađite i hodajte 45 minuta najmanje tri puta tjedno. Stvarno će napraviti razliku."

3. Ostanite društveno angažirani

Steves ističe da, iako igre i zagonetke za vježbanje mozga mogu pomoći, u konačnici možete samo postati bolji u tim igrama.

Rekla je: "Jedna od najsloženijih stvari koje radimo sa svojim mozgom je društvena interakcija."

"Neke tjelesne aktivnosti mogu biti i psihički naporne, poput vožnje biciklom ili plesa. Dakle, odabir nečega što u isto vrijeme vježba vaš um i tijelo moglo bi biti vrlo korisno."

 

Kopirati
Drag cursor here to close