Imate li vi ovu naviku?

Trebate li piti vodu prije spavanja i kako to utječe na san?

Dok većina nas zna da je konzumacija vode tijekom dana neophodna za dobro zdravlje, često se raspravlja o dobrobiti unosa vode prije spavanja.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 08. 2024. u 14:51 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka da se pije voda prije spavanja složenija je nego što se čini, prenosi Calm.  S jedne strane, to je ključno za sprječavanje dehidracije, koja može značajno utjecati na kvalitetu sna i opće blagostanje.

Međutim, previše vode neposredno prije spavanja može poremetiti vaš ciklus spavanja ako se često budite da biste otišli u kupaonicu.

Ako imate određena zdravstvena stanja—kao što su ona koja utječu na bubrege ili mokraćni mjehur ili uzimate određene lijekove koji mogu utjecati na ravnotežu tekućine—savjetujte se s liječnikom. 

3 dobrobiti konzumacije vode prije spavanja

Iako je važno umjereno unositi vodu prije spavanja, konzumacija dovoljne količine vode ranije navečer može ponuditi nekoliko zdravstvenih prednosti. Osluškivanje signala vašeg tijela i prilagođavanje unosa vode može vam pomoći da povećate dobrobiti bez ugrožavanja sna.

1. Sprječava noćne dehidracije

Dehidracija tijekom noći može dovesti do suhih usta i grla, što može prekinuti vaš san i poremetiti ciklus spavanja. 

2. Podržava zdravlje mozga i sprječava glavobolje

Hidratacija ima izravan utjecaj na zdravlje mozga. Dehidracija može uzrokovati moždanu maglu i glavobolje, čak i noću, tako da hidracija može pridonijeti mirnijem i okrepljujućem snu.

3. Poboljšava zdravlje kože

Dehidrirana koža može postati sklonija kožnim stanjima poput suhe kože ili preranih bora. Pravilna hidratacija može pomoći u održavanju vlažnosti i elastičnosti kože, pridonoseći zdravijem i svježem izgledu.

 

Bonus video:

Video: Balić mi je neizmjerno pomogao, a zbog Červara izbjegavam Makarsku | CANCAST Podcast EP. 02 Bljesak
Kopirati
Drag cursor here to close