Savjeti stručnjaka

Bolna stopala: 8 savjeta za ublažavanje bolova

Kućni lijekovi za bol i oticanje stopala uključuju obloge s ledom, istezanje, kupke i odmor.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 07. 2024. u 15:33 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mogu pomoći i lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, prenosi Medical News Today. U ovom članku navodimo osam stvari koje možete učiniti kako bi ublažili nelagodu kod bolnih stopala.

1. Led

Hladni oblog ili led mogu pomoći u ublažavanju bolova u stopalima. Ova bi opcija mogla biti osobito korisna za osobe s bolovima u zglobovima stopala zbog traume, infekcije, upale, artritisa, ili gihta.

Međutim, važno je ne stavljati led izravno na kožu. Izrada vrećice leda uključuje umotavanje vrećice leda ili smrznutog povrća u mali ručnik ili krpu. Zatim možete držati oblog na bolnom stopalu oko 15-20 minuta.

Druga metoda je da stavite bocu s hladnom ili zamrznutom vodom na pod, a zatim preko boce stavite bolni dio stopala.

2. Pokušajte s nesteroidnim protuupalnim lijekovima

Aspirin i ibuprofen su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Budući da ublažavaju bol i smanjuju upalu, korisni su kod bolova u stopalima povezanih sa stanjima kao što su artritis, burzitis i giht. Također mogu pomoći kod natečenih ili umornih nogu.

3. Nosite različite cipele

Loše ili neudobne cipele mogu uzrokovati razne vrste bolova u stopalima. Prebacivanje na udobne cipele s niskom petom može pomoći kod bolova u svodu stopala i natečenih stopala, osobito tijekom trudnoće.

Osobe s plantarnim fasciitisom, koji uzrokuje bol u donjem dijelu pete, trebale bi pokušati nositi široke cipele s debelim, mekim potplatom. Korištenje mekog uloška također može pomoći. Nošenje udobnih cipela također može pomoći u sprječavanju bolnih uraslih noktiju.

4. Koristite OLKP metodu

OLKP označava odmor, led, kompresiju i podizanje noge. American Podiatric Medical Association savjetuje ljudima koji su uganuli ili slomili stopalo da slijede ovu metodu.

Četiri koraka OLKP su:

Odmor: Osoba treba odmarati stopalo. Hodanje, trčanje ili bavljenje sportom mogu pogoršati ozljedu.

Led: Osoba treba što prije staviti oblog od leda na ozlijeđeno stopalo. Prvih 48 sati trebali bi ponavljati ovaj korak tijekom dana, po 15-20 minuta.

Kompresija: Osoba treba omotati zavoj oko ozlijeđenog stopala ili gležnja. Zavoj bi trebao biti udoban, ali osoba mora paziti da ne prekine cirkulaciju.

Podizanje: Osoba treba leći i podići ozlijeđeno stopalo tako da bude iznad srca. To će smanjiti oteklinu.

5. Podignite stopalo

Sjedenje s podignutim nogama na podnožju ili stolcu jednostavan je način za ublažavanje bolnih, umornih ili natečenih stopala.

Tijekom trudnoće, višak tekućine može se nakupiti u stopalima, uzrokujući njihovo oticanje. Podizanje stopala što je više moguće može pomoći.

6. Istegnite stopala

Redovito istezanje stopala može pomoći ljudima u sprječavanju bolnih svodova stopala i boli povezane s plantarnim fasciitisom.

7. Istegnite listove

Zategnuti mišići u listovima mogu pridonijeti bolnim stopalima. Njihovo rastezanje može pomoći u ublažavanju boli i nelagode.

8. Koristite toplu kupku

Ako imate bolna stopala, pokušajte si pomoći s toplom kupkom.

Neki pojedinci u vodu dodaju par kapi eteričnog ulja za opuštanje i ugodan miris.

 

Kopirati
Drag cursor here to close