Prepričao svoje iskustvo

Hrvatski vaterpolist prebolio je legionarsku bolest: U par dana smršavio sam oko 12 kilograma

Jedan od onih koji su se susreli s legionelom jest i proslavljeni hrvatski vaterpolist Renco Posinković koji je ovu opaku bolest pobijedio prije godinu i pol.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 06. 2024. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz zagrebačkog KBC-a od utorka stižu dramatične vijesti, od petero osoba zaraženih legionelom dvoje je preminulo.

Doduše, radi se o imunokompromitiranim ljudima koji su već prije bili teško bolesni, no, spoznaja o opasnoj bakteriji nikoga ne čini spokojnim.

Udahnuo bakteriju 

Jedan od onih koji su se susreli s legionelom jest i proslavljeni hrvatski vaterpolist Renco Posinković koji je ovu opaku bolest pobijedio prije godinu i pol.

Splićanin se nalazi u Kranju gdje se hrvatska reprezentacija priprema za Olimpijske igre u Parizu koje počinju za mjesec dana, Renco je trener vratara. Iz Slovenije se javio za Slobodnu Dalmaciju i ispričao svoju borbu s legionelom.

Gdje si dobio bakteriju?

"A 99 posto sam uvjeren da sam je pokupio u jednom zagrebačkom hotelu gdje sam se tuširao prije utakmice koju sam imao s Jadranom. Ona bude na obodu tuša i ti je udahneš. Ima od toga godina i pol dana".

Kako si skužio da nešto nije u redu, koji su simptomi bili?

"Osjetio sam vrućinu na bazenu, oblio me znoj. Pitao sam trenera Smodlaku 'Mile, je li i tebi vruće', on je odgovorio 'a je Renco, vruće je'. No, ja sam bio baš loše, znao sam da nešto nije u redu. Poslije utakmice sam u autobusu zaspao 'kao mrtav'".

Došao je kući u Split, kaže, morao je ići po neke ljude na aerodorom, ali nije mogao "osjećao sam se jako slabo, legao sam".

"Cijelo vrijeme sam mislio 'aha, ovo sam negdje pokupio koronu', jer je do tada nikada nisam imao".

Nekoliko dana u bolnici 

Uvjeren je bio da ima koronu, a onda se stvar maksimalno zakomplicirala.

"Navečer sam otišao do kupatila i srušio se, pao sam u nesvijest. Opalio sam glavom, dobro sam živ ostao, čovječe! Pokupilo me hitno i odvelo u bolnicu, na zarazno".

Tamo ga je primila dr. Mirela Pavičić Ivelja, kaže Renco "sve sreća da su ona i dr. Dado Pivalica brzo reagirali".

"Napravili su mi nalaz krvi, CRP je bio 400, to je ajme. Doktorica Mirela me pitala što se dogodilo i brzo je skužila o čemu se radi. Napravili smo test koji je potvrdio da sam pokupio legionelu".

I onda je počela borba, piše Slobodna Dalmacija

"Ubilo me antibioticima, dobro me ošinilo. Fibra je bila oko 40, ostao sam u bolnici četiri-pet dana. U tih par dana smršavio sam oko 12 kilograma!".

Srećom, bolest se tada počela smirivati, hrvatski slavni vaterpolist pobijedio je bakteriju koja je u utorak u Hrvatskoj uzela dva života.

Kopirati
Drag cursor here to close