Žena bez formalne naobrazbe

June Almeida, žena koja je otkrila prvi koronavirus

Zajedno s kćerkom Joyce preselili su se u Kanadu, gdje je June radila u Institutu za tumore u Ontariju (OCI). Tamo je usavršila korištenje elektronskog mikroskopa te razvila metodu vizualizacije virusa.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 10. 2024. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: VoxFeminae / June Almeida ( Glasgow, 5. listopada 1930. - Bexhill, 1. prosinca 2007.)

June Almeida, virologinja koja je otkrila prvi humani koronavirus, bila je kći škotskog vozača autobusa koja je napustila školovanje sa 16 godina. No, to je nije spriječilo da jednog dana postane doktorica znanosti i jedna od pionirki virologije.

Covid-19 je naziv bolesti s kojom smo suočeni u posljednjih pet godina, a uzrokuje ju koronavirus kojeg je Almeida po prvi put identificirala 1964. u svom londonskom laboratoriju.

Untoč manjku formalnog obrazovanja, Almeida (rođena Hart) uspjela se zaposliti kao laboratorijska tehničarka na odjelu histopatologije u bolnici Glasgow Royal Infirmary. Kasnije se zbog posla preselila u London, gdje se 1954. udala za venezuelanskog umjetnika Enriquesa Almeidu.

Zajedno s kćerkom Joyce preselili su se u Kanadu, gdje je June radila u Institutu za tumore u Ontariju (OCI). Tamo je usavršila korištenje elektronskog mikroskopa te razvila metodu vizualizacije virusa.

Vijest o njenom radu došla je i do Engleske te ju je jedan mikrobiolog uspio nagovoriti da se 1964. vrati u London i zaposli u bolnici St Thomas’s Hospital Medical School.

Tamo je zajedno s dr. Davidom Tyrrellom istraživala viruse prehlade i hepatitisa B. Također, zahvaljujući imuno-elektronskoj mikroskopiji napravila je prvu vizualizaciju virusa rubele.

Kada je svoj članak o otkriću koronavirusa poslala jednom medicinskom časopisu, odbili su je uz objašnjenje da su "slike koje je priložila samo loše slike čestica virusa prehlade".

Video: June Almeida, the Virologist who discovered the Coronavirus 

Ipak, British Medical Journal objavio je članak 1965. godine, a prve fotografije onoga što je doktorica Almeida vidjela objavljene su dvije godine kasnije u Journal of General Virology.

Navodno su upravo Almeida, Tyrrell i njihov suradnik Tony Waterson zaslužni za naziv "koronavirus" zbog krune ili aureole koja virusnim česticama daje karakteristični izgled.

Doktorica Almeida kasnije je radila na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Londonu gdje je dobila počasni doktorat. Svoju karijeru završava na Wellcome Institute, gdje je po njoj nazvano nekoliko patenata u području imaginga virusa.

Nakon napuštanja Wellcomea, doktorica Almeida postaje instruktoricom joge. To nije dugo trajalo jer se kasnih 1980-ih godina vratila u područje virologije kada je pomogla u dobivanju fotografija novog virusa nazvanog HIV.

Umrla je 2007. godine u dobi od 77 godina, tek u novije vrijeme dobiva priznanje koje i zaslužuje.

(Izvor: Vox Feminae i Vaše Zdravlje)

Kopirati
Drag cursor here to close