Postoji nekoliko načina

Kako biti manje nesiguran i osjećati se snažnije?

Nitko se ne voli osjećati nesigurno, no postoje razne tehnike koje vam mogu pomoći da vratite svoju snagu.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 06. 2024. u 08:58 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biti nesiguran znači osjećati se kao da niste dovoljno dobri, prenosi Very Well Mind

Nesigurnosti su negativne misli zbog kojih možete sumnjati u sebe. Mogu se pojaviti u različitim područjima, kao što su vaši odnosi, vaš posao, slika vašeg tijela ili vaša sposobnost snalaženja u društvenim situacijama, kaže Sabrina Romanoff, klinička psihologinja i profesorica na Sveučilištu Yeshiva.

Prema Američkom psihološkom udruženju, zbog nesigurnosti vam može biti teško vjerovati drugima, imati zdrave odnose, biti uvjereni u svoje sposobnosti i postići svoje ciljeve.

Može biti teško biti ono što jeste i osjećati se ugodno u vlastitoj koži ako stalno se osjećate nervozno, tjeskobno ili neodlučno.

Ovaj članak govori o nekim potencijalnim uzrocima nesigurnosti, kao i o nekim strategijama koje vam mogu pomoći da budete sigurniji.

Prepoznajte svoje okidače

Počnite obraćati pozornost na vrste situacija koje pokreću vašu nesigurnost i zabilježite svoje reakcije na njih. Može biti korisno da ih zapišete u dnevnik kako biste postali samosvjesniji i pratili područja na kojima morate raditi.

Izazovite negativan govor o sebi

 Kako postajete svjesniji unutarnjeg glasa koji unosi sumnje u vaš um, važno je početi ga izazivati. Na primjer, ako glas govori "Ne pokušavaj plesati jer si užasna plesačica i svi će ti se smijati", recite sebi "Idem plesati jer volim ples i to je jedino do čega mi je stalo."

Usredotočite se na svoje snage

Ljudi koji se bore sa samopouzdanjem imaju naviku da stvaraju predrasude o svemu što vjeruju da ne mogu učiniti. Umjesto toga, usmjerite pozornost na stvari koje radite dobro i područja u kojima biste se željeli nastaviti poboljšavati.

Usmjerite svoje  samopouzdanje

Pokušajte odvojiti trenutke u svom životu kada ste se osjećali samouvjereno i utjelovite taj osjećaj.

Na primjer, razmislite o trenutku kada ste bili ponosni na sebe (na primjer, kada ste napravili sjajnu prezentaciju, održali važan govor ili vodili težak razgovor). Vratite se u taj događaj u glavi i pogledajte kako vaši obrasci mišljenja i govor tijela također zrače samopouzdanjem.

Osjećajte se neugodno

Prestanite izbjegavati stvari koje vam stvaraju nelagodu i suočite se s njima. Počnite se oslanjati na stvari koje vas plaše i budite spremni suočiti se s nepoznatim. Obavežite se svaki dan raditi nešto što vas tjera da rastete i postanete jača osoba.

Razmislite o terapiji

Ako vaše nesigurnosti utječu na vaše odnose ili vas koče osobno ili profesionalno, moglo bi biti korisno posjetiti stručnjaka za mentalno zdravlje koji može raditi s vama na prevladavanju vaših strahova i tjeskobe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close