Pokušajte i vi!

3 načina na koja se najzdraviji ljudi nose sa svojom nesigurnošću

Svi smo ponekad nesigurni i ljubomorni. Važno je što radite s tim osjećajima.
Lifestyle / Flash | 17. 06. 2024. u 09:30 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjećate li se nesigurno u posljednje vrijeme u svojoj vezi? Niste sami — svi smo imali takve trenutke. Ali naučiti kontrolirati svoju nesigurnost bitno je za održavanje zdravih odnosa sa sobom i drugima, prenosi Your Tango. Ali kako ćemo to učiniti?

Licencirani terapeut Jeff Guenther predlaže tri zdrava načina na koja možete podnijeti one trenutke kada se osjećate ljubomorno ili nesigurno u svojoj vezi.

1. Prestanite se sramiti

Svi ćemo se povremeno osjećati ljubomorno i nesigurno. Ali znate što, to je sasvim normalno. Međutim, kada se sramimo što se tako osjećamo, ne učimo raditi na sebi i svojim problemima.

"Osjećati ljubomoru i onda na to nagomilati sram je jako loše", kaže Guenther.

Dakle, što bismo trebali učiniti umjesto toga? Pokušajte pokazati milost, ljubaznost i suosjećanje. Shvatite svoje emocije i kako su one normalan dio ljudskog postojanja.

Borite se s time da budete dobri prema sebi? "Razgovarajte sami sa sobom kao da razgovarate sa svojim najboljim prijateljem", kaže Guenther.

Kako biste reagirali da se vaš najbolji prijatelj osjeća nesigurno? Vjerojatno biste uradili sve u svojoj moći da mu pomognete. Rekli biste mu koliko je uistinu poseban i nevjerojatan.

I baš kao što biste razgovarali sa svojim najboljim prijateljem, upravo tako biste trebali razgovarati sa samim sobom.

2. Razgovarajte o tome s partnerom

Kad se osjećate nesigurno, razgovarajte sa svojim partnerom. I razumijem, mnogima ovo može biti teško. Dok smo odrastali, mnoge od nas su učili da je izražavanje osjećaja znak slabosti.

Ali ako želite stvoriti zdrav odnos izgrađen na iskrenosti, poštovanju i sigurnosti, ključno je naučiti komunicirati. Guenther kaže: "To je lijep i iskren način povezivanja i omogućuje vašem partneru da potvrdi vaše osjećaje i pruži vam sigurnost."

Samo se pobrinite da kada sjednete razgovarati, budete usredotočeni na vlastite osjećaje. Nikada ne optužujte partnera ni za što.

Obavezno koristite "ja" izjave kada objašnjavate svoje osjećaje. Reci: "Osjećam se ljubomorno, dušo. Možeš li me utješiti?" I nikad ne reci: "Činiš me ljubomornim, moraš me utješiti."

3. Saznajte odakle sve to dolazi

Ponekad nesigurnost može proizaći iz prošlih veza. A saznanje odakle dolaze vaša ljubomora i nesigurnost može vam pomoći da se s njima bolje nosite.

Guenther nam savjetuje: "Vježbajte tolerirati neugodan osjećaj kad se pojavi." Kad se osjećate nesigurno, naučite  da odmah uočite taj osjećaj. Jednom kada to primijetite, priznajte tu nesigurnost, ali ne dopustite da vas prevlada.

Umjesto toga, usredotočite se na fizički način na koji se zbog toga osjećate. I zapitajte se: "Što moja nesigurnost pokušava postići?" Ne zaboravite duboko disati i opustiti se. Ako je potrebno, prošećite da razbistrite misli.

Nositi se s nesigurnošću, posebno u vezama, težak je posao. A nesigurnost uvijek teži da nam se prikrade i pokvari naše odnose.

No korištenje ovih savjeta može vam pomoći da se nosite sa svojom nesigurnošću. Nemojte me krivo shvatiti, trebat će malo rada, a možda ćete tu i tamo pogriješiti.

Ali ako nastavite s tim, na kraju ćete doći do točke u kojoj nesigurnost više neće vladati vašim životom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close