Kvalitetan san je bitan

Kako bolje spavati u starijoj dobi? Što stručnjaci savjetuju

Kako broj svjećica na vašoj rođendanskoj torti raste, mogli biste primijetiti da se budite ranije.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 08. 2024. u 08:38 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Također ćete primijetiti kako ponekad zaspete tijekom dana, prenosi Webmd. Budite uvjereni, postoje stvari koje možete učiniti kako biste dobili onoliko sna koliko vam je potrebno.

Ako se pitate koliko je dovoljno, ono  što možemo reći je da ne postoji prava količina sna. Ono što smatrate dobrom količinom sna može biti potpuno drugačije od onoga što vaš susjed treba. Ipak, stručnjaci preporučuju odraslima 7 do 9 sati sna svake noći.

Ako spavate manje nego kad ste bili mlađi, ali se i dalje osjećate odmorno i energično, možda vam jednostavno treba manje sna nego prije. Ali ako se zbog toga osjećate iscrpljeno, evo nekoliko načina da se bolje odmorite.

Savjeti za čvrst san

Držite se redovitog vremena za spavanje. Idite na spavanje i ustajte u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Vaše tijelo će se naviknuti na rutinu.

Napravite toplu kupku. Kad izađete iz kade, pad tjelesne temperature može pomoći da se osjećate umorno. Također vam može pomoći da se opustite i usporite, i da budete spremniji za spavanje.

Uzmite si vremena da se smirite prije nego što ugasite svjetla. Isključite elektroničke uređaje i TV sat vremena prije spavanja. Možete čitati knjigu, slušati glazbu -- što god vam pomaže da se opustite.

Učinite spavaću sobu zonom za spavanje. Ako ste još uvijek budni 20 minuta nakon što ste legli, ustanite. Vratite se u krevet tek kada se osjetite dovoljno umorno. Naučite razmišljati o krevetu samo kao o mjestu za spavanje.

Izbjegavajte popodnevno spavanje. Ako spavate danju, veća je vjerojatnost da ćete noću ostati budni.

Nemojte piti alkohol pred spavanje. Čak i male količine mogu otežati spavanje. Može vas natjerati da se probudite usred noći kada učinci pića popuste.

Noću pijte manje tekućine. Odlasci u kupaonicu kvare vaš san.

 Istrošite se. Vježbajte svaki dan u redovno vrijeme, ali ne unutar 3 sata prije spavanja.

Sunčajte se. Potrudite se svaki dan izaći na sunce. No, ne zaboravite zaštitni faktor.

Ako i dalje ne možete spavati, vaš liječnik vam može pomoći. On može vidjeti patite li možda od neke bolesti zbog koje ste budni. Također mogu provjeriti sve lijekove koje uzimate kako bi vidjeli ometaju li vaš san. Mogu vas čak uputiti i stručnjaku za spavanje.

Što može uzrokovati probleme sa spavanjem u starijoj dobi?

Ako shvatite što vas drži budnima noću, možete riješiti problem i bolje spavati.

Bolesti i stanja. Možda imate zdravstveno stanje koje utječe na vaš odmor. Bolesti poput artritisa, apneje za vrijeme spavanja i sindroma nemirnih nogu mogu spavanje učiniti izazovnim. Liječenje koje pomaže u vašem stanju može vam pomoći da bolje spavate.

Lijekovi. Neki od njih vas mogu držati budnima noću. Neka vaš liječnik zna za sve lijekove koje uzimate. Mogu vam predložiti da prilagodite vrijeme uzimanja ili dozu koju ćete uzeti. Možda će vam čak moći promijeniti lijek te ćete nakon toga bolje spavati.

Životne promjene. Što ste stariji, veća je vjerojatnost da ćete imati neke velike promjene u svom životu. Stvari poput bolesti, financijskih problema ili smrti voljene osobe uzrokuju stres, a to može otežati spavanje.

Odlazak u mirovinu. Možda ćete imati puno više vremena i biti manje aktivni tijekom dana. To može poremetiti vaš raspored spavanja i buđenja. Stoga pokušajte održati svoje tijelo i um u pokretu: možete volontirati, otići u teretanu, naučiti novu vještinu, provoditi vrijeme s prijateljima i obitelji -- poanta je da ostanete aktivni.

 

Kopirati
Drag cursor here to close