Prepoznajte ih na vrijeme

Kako izgleda napad panike? 12 simptoma koje ne smijete zanemariti

Simptomi napada panike mogu izravno odgovoriti na nešto šokantno ili zastrašujuće, ali se mogu dogoditi i bez vidljivog razloga.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2024. u 13:43 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srce vam lupa, teško vam je disati i ne možete jasno razmišljati - ovo bi mogli biti neki od intenzivnih simptoma napada panike.

Napadaj panike je epizoda iznenadne tjeskobe s pretjeranim tjelesnim odgovorom na prijetnju ili opasnost - bilo da je stvarna ili percipirana, prenosi Psych Central

Ovaj iznenadni val intenzivnog straha ili tjeskobe dovodi do specifičnih fizičkih i psihičkih simptoma. Često dostižu vrhunac intenziteta za samo nekoliko minuta.

Simptomi napada panike mogu izravno odgovoriti na nešto šokantno ili zastrašujuće, ali se mogu dogoditi i bez vidljivog razloga.

Za mnoge ljude napadi panike mogu biti jednokratan događaj. Za druge, to može biti ponavljajuća stvar. To se obično događa u kontekstu stanja mentalnog zdravlja poput paničnog poremećaja.

Ali u svakom slučaju, napadi panike se mogu kontrolirati.

Prvi korak u upravljanju simptomima napadaja panike - bili oni povremeni ili česti - je njihovo razumijevanje.

Simptomi napada panike

Tijekom napada panike možete doživjeti fizičke, emocionalne i kognitivne simptome odjednom.

Prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje, 5. izdanje, revizija teksta (DSM-5-TR), ako doživite četiri ili više od sljedećih simptoma napada panike, incident će dobiti službenu dijagnozu:

  • lupanje srca
  • znojenje
  • drhtanje 
  • kratak dah 
  • osjećaj gušenja
  • bol u prsima
  • mučnina ili nelagoda u trbuhu
  • vrtoglavica ili ošamućenost
  • derealizacija ili depersonalizacija
  • strah od gubitka kontrole ili smrti
  • obamrlost ili trnci
  • zimica ili valovi vrućine

Uobičajeni simptom napadaja panike je osjećaj brzog otkucaja srca. Možete osjetiti ili čuti svoje srce kako kuca jače ili brže. Otkucaji vašeg srca obično će se usporiti kako se napad panike i simptomi povlače.

Znojenje

Kao dio reakcije na paniku, možete se početi znojiti. To može biti neugodno ako ste u javnosti, ali ovaj simptom obično traje samo nekoliko minuta i potpuno je prirodan.

Drhtanje

Jedan od prvih simptoma koji možete osjetiti kada imate napadaj panike je pretjerano i nekontrolirano drhtanje u rukama i nogama.

Možda ćete i dalje drhtati - iako manje intenzivno - satima nakon što su ostali simptomi napada panike prestali. Drhtanje bi trebalo sve više popuštati kako se oporavljate i smirujete.

Iako je neugodan, ovaj simptom napada panike obično ne ukazuje na bilo kakav fizički problem.

Kratkoća daha 

Tijekom napada panike mnogi ljudi hiperventiliraju ili se osjećaju kao da se guše. To može uzrokovati kašalj, gušenje ili čak povraćanje.

Koliko god ti simptomi bili intenzivni i neugodni, oni su prirodni odgovor na navalu adrenalina koju doživljavate.

Pokušajte se usredotočiti na ujednačavanje disanja dubokim udisajima i izdisajima. Vaša normalna brzina disanja trebala bi se vratiti u roku od 5 do 30 minuta.

Osjećaj gušenja

Kao i kod nedostatka zraka, osjećaj da se gušite također može biti posljedica hiperventilacije. Hvatanje zraka može pojačati simptome napadaja panike.

Koliko god teško bilo usred napada panike, pokušajte zapamtiti da je to proizvod tjeskobe, a ne fizičkog stanja - zapravo se ne gušite. To vam može pomoći da povratite kontrolu nad disanjem i da se prije osjećate bolje.

Bol ili nelagoda u prsima

Između lupanja srca i hiperventilacije, također možete osjetiti tjeskobu i bol u prsima. Prvi put kad se to dogodi često je najstrašniji, jer možete pretpostaviti da je to vaše srce, a ne tjeskoba.

Iako je nelagoda u prsima čest simptom napada panike, važno je potražiti liječničku pomoć ako nikada niste imali bolove u prsima. To vam može pomoći da isključite bilo kakva temeljna srčana stanja.

Liječnik može provoditi testove i postavljati pitanja kako bi znao je li to povezano sa srcem ili tjeskobom.

Mučnina ili bol u trbuhu

Još jedna posljedica svog tog adrenalina je mučnina ili bol u trbuhu. Ovi se simptomi mogu pogoršati točno na vrhuncu napada panike – unutar prvih 10 minuta.

Ponekad možete osjećati mučninu nekoliko sati nakon što napad završi. Anksioznost općenito može uzrokovati želučane tegobe. Osjećaj vrtoglavice, nestabilnosti, ošamućenosti ili nesvjestice

Kombinacija simptoma napada panike - ubrzano lupanje srca, hiperventilacija i strah od gubitka kontrole - može uzrokovati vrtoglavicu.

Ovo je prirodan odgovor na paniku. Trebali biste početi osjećati veću stabilnost kada ostali simptomi nestanu.

Derealizacija ili depersonalizacija

Kako simptomi napadaja panike budu na vrhuncu, mogli biste početi dobivati osjećaj da ono što se događa nije stvarno ili početi drugačije percipirati svoju okolinu, kao da ste u filmu. To se zove derealizacija.

Također se možete osjećati odvojeno od sebe, kao da niste povezani sa svojim tijelom. To se zove depersonalizacija.

Strah od gubitka kontrole

Ako je ovo jedan od prvih napadaja panike koji ste doživjeli, intenzivni simptomi mogu dovesti do toga da se osjećate kao da gubite kontrolu. 

To su samo privremeni osjećaji — proizvod svih fizioloških procesa koji se odvijaju u vašem tijelu — a ne pokazatelj vašeg mentalnog zdravlja.

Strah od umiranja

Strah od umiranja jedan je od najčešćih simptoma napada panike, osobito za rane napade ili za ljude koji rijetko imaju napade panike.

Između fizičkih simptoma i intenzivne tjeskobe, možete se početi brinuti za svoju osobnu sigurnost. Međutim, ovi su osjećaji izravna posljedica panike, tako da ne ukazuju nužno na bilo kakav fizički problem.

Osjećaj utrnulosti ili trnaca

Ako počnete osjećati bockanje u cijelom tijelu, to može biti zbog tjeskobe i adrenalina. Također možete osjetiti obamrlost ili trenutnu smrznutost. Ovi osjećaji često nestaju unutar nekoliko minuta.

Drhtavica ili osjećaj topline

Obično povezano s pretjeranim znojenjem, također možete osjetiti zimicu ili valove vrućine. Ovo je vaše tijelo koje se pokušava prilagoditi adrenalinu i valovima panike.

Ostali simptomi i osjećaji napada panike

Također možete osjetiti druge simptome poput plača, glavobolje ili povraćanja. Ali da biste dobili dijagnozu napadaja panike, i dalje ćete morati imati najmanje četiri simptoma koje smo naveli u članku. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close