Novi dan

Umjetna oplodnja: Kako poboljšati pristupačnost i kvalitet usluga u FBiH?

Uspostava državnih IVF centara, registra IVF ciklusa i izmjena pravilnika o BMPO ključni su za poboljšanje pristupačnosti i kvalitete usluga umjetne oplodnje u Federaciji BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 06. 2024. u 11:07 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest godina nakon usvajanja Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO), parovi u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek moraju sami financirati mnoge usluge.

Zbog sporosti u primjeni zakona i pravilnika, mnogi su bili prinuđeni odgađati postupke oplodnje. Istovremeno, od 10 milijuna maraka koje je prošle godine izdvojila federalna Vlada nije iskorištena ni petina.

Asad Herić, djelatnik SKB Mostar, magistar biologije i ESHRE certificirani senior klinički embriolog, istaknuo je da bi uspostava državnih IVF centara bila ključna za poboljšanje situacije. "Vjerujem da bi ti referentni centri mogli značajno pomoći. Trenutno, u FBiH, 99% IVF postupaka obavlja se u privatnim klinikama, što je problematično za mnoge pacijente."

Herić je gostovao u emisiji Novi dan televizije N1 zajedno sa Elmazom Logo iz neformalne grupe "Neplodnost -iskustva".

U razgovoru za N1 Asad Herić je naglasio važnost uspostave registra IVF ciklusa i sljedivosti biološkog materijala. "U principu, imamo načelni registar, ali on nije uspostavljen na adekvatan način. Nitko u državi ne zna koliko je dobiveno jajnih stanica ili što se događa s biološkim materijalom. Uspostava državnog registra bila bi ispravna stvar jer bi omogućila bolje praćenje i upravljanje resursima," kazao je.

Jedna od ključnih promjena koju bi trebalo uvesti je izmjena pravilnika o obimu prava na BMPO, što bi rezultiralo i izmjenom šifrarnika i cijena usluga. "Trenutni pravilnik predviđa jedan pokušaj, dok svaki naredni traži doprinos ciklisu. Financijska prepreka je značajna za mnoge parove. Potrebno je prilagoditi šifrarnik stvarnim troškovima umjetne oplodnje i napraviti adekvatne cijene usluga," istaknuo je Herić.

Za kraj, Herić je naglasio da bi uspostava državnih centara doprinijela i adekvatnijem podzakonskom uređenju ove oblasti. "Sve to bi rezultiralo boljim upravljanjem i pružanjem usluga, što je nužno za povećanje nataliteta u zemlji," zaključio je.

Roditeljstvo

Roditeljstvo je proces odgoja i brige o djeci, što uključuje pružanje ljubavi, podrške, obrazovanja i vodiča kroz život. To je kompleksna i odgovorna uloga koja se proteže od djetetovog rođenja pa sve do odrasle dobi. Roditelji ne samo da osiguravaju fizičke potrebe djeteta, kao što su hrana, sklonište i odjeća, već također igraju ključnu ulogu u emocionalnom, socijalnom i moralnom razvoju.

Ključni aspekti roditeljstva uključuju:

  1. Ljubav i podrška: Emocionalna toplina i razumijevanje temelj su zdrave obiteljske dinamike. Djeca trebaju osjećati da su voljena i prihvaćena bezuvjetno.

  2. Obrazovanje i razvoj: Roditelji su prvi učitelji svoje djece, pomažući im da nauče osnovne vještine i vrijednosti te podržavaju njihov akademski i osobni razvoj.

  3. Discipliniranje i vođenje: Postavljanje granica i pravila pomaže djeci da nauče odgovornost i samokontrolu. Važno je koristiti pozitivne metode discipliniranja koje promiču učenje i razvoj.

  4. Komunikacija: Otvorena i iskrena komunikacija pomaže u izgradnji povjerenja između roditelja i djece. Djeca trebaju osjećati da mogu izraziti svoje misli i osjećaje bez straha od osude.

  5. Zdravlje i sigurnost: Osiguravanje fizičkog zdravlja djeteta kroz pravilnu prehranu, redovite zdravstvene preglede i sigurnosne mjere kod kuće i u vanjskom okruženju.

  6. Socijalizacija: Pomaganje djeci da razviju socijalne vještine i odnose s vršnjacima, kao i razumijevanje i poštivanje društvenih normi i pravila.

  7. Financijska stabilnost: Osiguravanje financijskih sredstava za ispunjavanje osnovnih potreba i pružanje mogućnosti za obrazovanje i razvojne aktivnosti.

Roditeljstvo je izazovan i ispunjavajući zadatak koji zahtijeva puno truda, strpljenja i predanosti, ali pruža neprocjenjive nagrade u obliku ljubavi i zadovoljstva koje donosi uspješno podizanje sretnog i zdravog djeteta.

Kopirati
Drag cursor here to close