Granica je tanka

Koja je definicija alkoholizma i u kojem trenutku netko postaje alkoholičar?

Prema statistici, alkohol je najčešće korištena tvar koja izaziva ovisnost u Sjedinjenim Državama.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2024. u 11:05 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

17,6 milijuna ljudi ili jedna od svakih 12 odraslih ima dijagnozu alkoholizma, a milijuni više pojedinaca se upuštaju u rizična ponašanja kao što je prekomjerno konzumiranje alkohola koje potencijalno može dovesti do zlouporabe alkohola, prenosi Pinelands Recovery.

Nažalost, pojedinac koji zloupotrebljava alkohol nije jedina osoba na koju takvo ponašanje negativno utječe. Ovakvo ponašanje opterećuje obitelj, prijatelje, pa čak i djecu.

Iako je tanka linija između problema s pićem i ovisnosti o alkoholu, oboje su nezdrava ponašanja koja rezultiraju poteškoćama u društvenim odnosima i emocionalnom blagostanju, poteškoćama na poslu ili karijeri, financijama, obitelji i drugim područjima u životu pojedinca.

Definiranje problema konzumacije alkohola

Imati "problem s pićem" razlikuje se od ovisnosti o alkoholu zbog jednog glavnog faktora, sposobnosti da se napravi korak unatrag i prestane. Prema Nacionalnom institutu za zlouporabu alkohola i alkoholizam (NIH), prekomjerno konzumiranje alkohola kategorizirano je kao prekomjerno opijanje.

Prema spolu, prekomjeran unos alkohola za muškarce definira se kao više od pet pića odjednom i više od 15 pića tjedno. Za žene, to su četiri pića odjednom i više od osam pića u jednom tjednu. Ove osobe mogu se klasificirati kao "skoro alkoholičari". Oni su još uvijek u stanju napraviti korak unatrag i procijeniti svoju situaciju te napraviti odgovarajuće prilagodbe.

Koja je definicija alkoholizma?

Alkoholizam je definiran kao ovisnost o alkoholu, što je fizička nesposobnost tijela da prestane piti i prisutnost žudnje za alkoholom. Pojedinci s ovisnošću o alkoholu mogu ići na ekstremne mjere kao što su krađa, laganje, skrivanje alkohola, konzumacija sredstava za čišćenje kućanstva koja sadrže alkohol i druga nezdrava ponašanja kako bi došli do alkohola zbog žudnje i straha od odvikavanja.

U nedostatku alkohola, te osobe mogu doživjeti apstinenciju koju karakteriziraju uznemirenost, drhtanje, valovi vrućine, ubrzan rad srca i krvni tlak, mučnina i povraćanje te napadaji. Odvikavanje od alkohola može biti smrtonosno i stoga bi pojedinci trebali potražiti stručnu pomoć kada pokušavaju prestati s ovom navikom.

Traženje pomoći

Bez obzira imate li vi ili osoba koju volite problem s alkoholom ili je ovisna o alkoholu, trebali bi pronaći neki oblik liječenja prije nego što njihovo ponašanje izmakne kontroli.

Pojedinci s problemima s alkoholom ne moraju prakticirati apstinenciju, sami po sebi, ali obično im može koristiti terapija kako bi otkrili zašto toliko piju. Mnogi pojedinci s problemom alkohola koriste alkohol kao negativni mehanizam suočavanja ili kao način prikrivanja osjećaja depresije, tjeskobe i niskog samopoštovanja.

Problem s alkoholom može se brzo pretvoriti u ovisnost o alkoholu bez ikakvog prethodnog upozorenja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close