Vodeća dijagnoza

Mostar: Ljeti su učestalije stomačne viroze - liječnica daje preporuke

Crijevne infekcije u ljetnom razdoblju su jedna od vodećih dijagnoza u pedijatrijskoj populaciji
Lifestyle / Zdravlje | 13. 08. 2024. u 13:19 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crijevne zarazne bolesti su najčešće zarazne bolesti u svijetu. Češće je obolijevanje ljeti jer visoke temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika.

Visoke vrućine u Mostaru i Hercegovini traju već dugo, a roditelji nam se često javljaju sa zamolbom da upozorimo građane da paze na djecu, smanje kontakte rani prijenosa virusa i dovoljno ih hidriraju.

Zbog čestih apela naših sugrađana, kontaktiralo smo pedijatrijski odjel SKB Mostar, a odgovore na upite nam je dala dr. Marija Novaković Bošnjak.

Vodeća dijagnoza u pedijatrijskoj populaciji

"Vezano za vaše upite moram reći da broj crijevnih infekcija nije povećan u odnosu na isto razdoblje prethodnih godina. Ovo je vrijeme u godini kad su crijevne infekcije jedna od vodećih dijagnoza u pedijatrijskoj populaciji. Dakle, nešto viši broj bolesnika je u ovom periodu očekivan'', rekla je Novaković Bošnjak.

Crijevne infekcije, dodaje, najčešće uzrokuju virusi, a simptomi crijevnih viroza su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu.

''Ako se ne liječe na vrijeme pacijenti razvijaju simptome dehidracije. Crijevne viroze su vrlo zarazne bolesti, a prenose se putem ruku. Izuzetno je važno učestalo pranje ruku vodom i sapunom kako bi se spriječilo širenje bolesti'', dodaje.

Ako se razviju simptomi bolesti i dehidracije, navodi, pacijenti će pored gore navedenih simptoma imati suha usta, slabije mokrenje i najmlađi suhe pelene.

Kada posjetiti liječnika

''Važno je izbjeći simptome dehidracije, pojiti dijete manjim volumenima vode te nadoknadom elektrolita peroralno ili venskim putem. Poseban oprez potreban je kod dojenčadi i male djece jer lakše razvijaju
dehidraciju'', dodaje.

Svakako će u terapiji pogodno djelovati probiotik, a kod veće djece dijetalni režim prehrane. Preporuka je da se izbjegava pržena i masna hrana kao i hrana koja je previše začinjena, slatkiši i sokovi.

''Crijevne viroze najčešće traju par dana. Liječnika se preporučuje konzultirati u slučaju pogoršanja stanja djeteta uz pojavu simptoma dehidracije i malaksalosti ili krvi u stolici'', savjetuje Novaković Bošnjak.

Crijevne zarazne bolesti po ljeti – kako ih spriječiti?

Kako biste spriječili zarazu i preduhitrili ljetne crijevne bolesti, držite se ovih savjeta:

  • redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom
  • termička obrada hrane
  • temeljito pranje voća i povrća
  • izbjegavanje držanja hrane na sobnoj temperaturi i prigrijavanja hrane
  • izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka i higijenski sumnjive površinske vode.
Kopirati
Drag cursor here to close