SKB Mostar

Mostarski liječnici prvi put izveli veliku rekonstrukciju trbušnog zida djeteta starog samo par sati

Lifestyle / Zdravlje | 20. 06. 2011. u 07:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dječak koji je rođen u SKB-u Mostar 6. svibnja, prije nešto više od mjesec dana, već je dobio jednu od najvećih životnih bitaka. Mali heroj se rodio s iznimno rijetkim poremećajem, tj. defektom trbušnog zida. Želudac i crijeva su bila izvan trbušne šupljine, nije ih pokrivala ni koža.

- Prvo dijete, prva trudnoća kod majke, rođen je par tjedana prije termina, nije bio vitalan na početku, kratkotrajno je reanimiran. Kod djeteta je primijećeno, ne samo nakon poroda nego i tijekom trudnoće, kako postoji defekt trbušnog zida. To je jedna veoma rijetka anomalija, ali veoma ozbiljna - rekla je za Večernji list dr. Darinka Glamuzina, voditeljica neonatologije na Odjelu pedijatrije SKB-a Mostar.

Dijete je praktički iz porodilišta završilo na operacijskom stolu. Naravno, nakon što su vitalni znaci bili stabilni ili zadovoljavajući. Domaći tim dječjih kirurga na čelu s dr. Antom Kvesićem je izveo operaciju. Prvi put se takvo što radilo u mostarskoj bolnici.

- Radilo se o defektu od 7-8 centimetara, želudac i crijeva su bili vani. Mi smo trebali sve vratiti u trbušnu šupljinu. Operacija je bila iznimno kompleksna, prvi put se radila u Mostaru. Iako smo na kraju sve vratili tamo gdje je trebalo biti, zatvorili otvor na trbušnom zidu, situacija je još danima bila neizvjesna - rekao je dr. Ante Kvesić.

- Nakon jedno 7-8 dana problem je bio izazov početka hranjenja djeteta. Dijete je imalo peristaltiku crijeva i sve je krenulo na zadovoljavajući način. Probava ide na zadovoljavajući način, proveli smo niz testova i dijete dobro napreduje, dobiva na težini, neurološki se dobro ponaša. Dijete je sada zdravo - ponosno govori dr. Glamuzina.

Svi liječnici i medicinsko osoblje koje je bilo uključeno u ovaj slučaj imaju puno razloga biti ponosni. Majka Lucija i dječak su pušteni kući.

Kopirati
Drag cursor here to close