Zdravstvena kriza u Europi

Nema prijavljenih slučajeva majmunskih boginja u FBiH: Nadzor je pojačan

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), 14. kolovoza 2024. godine, proglasila je porast broja slučajeva majmunskih boginja javnozdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 08. 2024. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federaciji Bosne i Hercegovine u 2022. godini registrirano je devet slučajeva majmunskih boginja. Od tada nije bilo novih registriranih slučajeva, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prevencija i nadzor

Kako su pojasnili, proglašenjem epidemije u Europi 2022. godine pojačan je epidemiološki nadzor i objavljene su ažurirane smjernice za nadzor, prevenciju i kontrolu bolesti.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), 14. kolovoza 2024. godine, proglasila je porast broja slučajeva majmunskih boginja javnozdravstvenim izvanrednim stanjem od međunarodnog značaja.

"Godine 2022. izbila je epidemija u Europi i proširila se globalno, bolest se dominantno prenosila spolnim kontaktom, iako ovaj način prijenosa nije najčešći oblik prijenosa", istaknuli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH te dodali:

"Od studenog 2023., Demokratska Republika Kongo (DRC) bilježi značajan porast slučajeva majmunskih boginja i pojavu nove varijante - klade I. Zemlja je izvijestila o više od 16 000 novih slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva u 2024. godine".

26 zemalja 

Potvrđeni slučajevi boginja prijavljeni su u zemljama u susjedstvu DRC-a, kao što su Republika Kongo, Srednjoafrička Republika, a nedavno i Ruanda, Uganda i Burundi.

U lipnju 2024., SZO-u je iz 26 zemalja prijavljeno ukupno 934 nova laboratorijski potvrđena slučaja i četiri smrtna slučaja, što govori o nastavku prijenosa majmunskih boginja diljem svijeta.

Najpogođenije regije SZO-a, poredane prema broju laboratorijski potvrđenih slučajeva bile su Afrička regija (567 slučajeva), regija Amerike (175 slučajeva), Europska regija (100 slučajeva), regija Zapadnog Pacifika (81 slučaj) i regija jugoistočne Azije (11 slučajeva).

Regija istočnog Sredozemlja nije prijavila slučajeve u lipnju 2024.

Bavarian Nordic, proizvođač jedinog cjepiva protiv boginja, nastoji proširiti dozvolu za cjepivo u Europi kako bi uključila adolescente u dobi od 12 do 17 godina, budući da se smrtonosnija verzija virusa — prije poznata kao majmunske boginje — uglavnom širi među malom djecom u Africi. 

Danski proizvođač lijekova Europskoj je agenciji za lijekove dostavio dodatne podatke u prilog svom lijeku Imvanexu, navodi se u priopćenju od petka.

To proizlazi iz ranih rezultata istraživanja pod pokroviteljstvom SAD-a na 315 adolescenata i 211 odraslih koji pokazuju da su imunološki odgovor i nuspojave slični između dvije dobne grupe, pri dvije standardne doze.

Kopirati
Drag cursor here to close