555 dana bez srca

Nevjerojatna priča Stana Larkina: Umjetno srce u naprtnjači

Stan Larkin živio je 555 dana bez ljudskog srca zahvaljujući umjetnom srcu. Njegova priča inspirira i nudi nadu pacijentima koji čekaju transplantaciju.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2024. u 21:02 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: X / Stan Larkin

Stan Larkin, 25-godišnji stanovnik Michigana, proživio je nevjerojatnih 555 dana bez ljudskog srca, koristeći umjetno srce koje je nosio u sivoj naprtnjači. U studenom 2014. godine, Larkinu je njegovo pravo srce uklonjeno i zamijenjeno uređajem koji mu je omogućio da ostane kod kuće, umjesto u bolnici, dok je čekao transplantaciju.

Larkinova priča počinje kada mu je dijagnosticirana kardiomiopatija, rijetka bolest koja pogađa srčani mišić i može dovesti do zatajenja srca. Nakon što su liječnici procijenili da mu je potrebna hitna transplantacija srca, odlučili su se na inovativno rješenje – potpuno umjetno srce. Ovo uređaj omogućuje pacijentima da žive relativno normalnim životom dok čekaju donatorsko srce.

Tijekom čekanja na transplantaciju, Stan je postao simbol nade za mnoge pacijente koji su na listi čekanja. U Sjedinjenim Američkim Državama, u 2016. godini, oko 4.000 pacijenata čekalo je na transplantaciju srca. Mnogi od tih pacijenata imaju oslabljena srca koja mogu uzrokovati zatajenje drugih vitalnih organa dok čekaju na odgovarajući donatorski organ.

Larkin se oporavio od svoje procedure u Frankel Cardiovascular Centru Sveučilišta Michigan, gdje je proveo vrijeme uz stručni tim kardiologa i kirurga. Njegov oporavak je bio brz, te se već sljedeći tjedan vratio kući. U svibnju 2016. godine, Stan je napokon dočekao transplantaciju ljudskog srca.

Ovaj pionirski zahvat daje nadu da će se u budućnosti sve više pacijenata moći osloniti na tehnologiju poput umjetnog srca, kao i na mogućnost uzgoja ljudskih organa u svinjama, što bi moglo revolucionirati polje transplantacije organa.

Stan Larkin danas živi aktivnim životom, inspirirajući druge svojim primjerom hrabrosti i upornosti. Njegova priča podsjeća nas na važnost medicinskih istraživanja i inovacija koje spašavaju živote.

Kopirati
Drag cursor here to close