Akcija u SKB Mostar

O rizičnim skupinama, suncu i solariju: Što sve trebate znati o melanomu?

Klinika za kožne i spolne bolesti SKB Mostar ove godine u sklopu kampanje ''Euromelanoma2024'' obilježava Europski dan borbe protiv melanoma.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 05. 2024. u 13:53 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klinika za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ove godine u sklopu kampanje ''Euromelanoma2024'' obilježava Europski dan borbe protiv melanoma.

Važnost otkrivanja

''Cilj ove akcije jeste rano otkrivanje različitih melanomskih i nemelanomskih tumora kože. Kao što znamo, melanom je jedan od najzloćudnijih tumora kože i tumor općenito koji u svojoj uznapredovaloj fazi jako brzo metastazira, odnosno on već u startu jako brzo metastazira tako da je od velike važnosti njegova dijagnoza u ranom stadiju. Nama u kliničkoj praksi jesu najveći problem ti pacijenti koji se javljaju s uznapredovalom fazom malenoma, kada je ta stopa preživljavanja već u startu prepolovljena'', navela je dr. Mateja Ćorluka, specijalist dermatovenerologije ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Foto: Bljesak.info / dr. Mateja Ćorluka

Istaknula je kako ovom akcijom žele pacijentima staviti naglasak što su to neki mladeži za koje bi se trebali obratiti svom obiteljskom liječniku odnosno dalje dermatologu.

''To su promjene na već postojećim mladežima, te pojava nekih novih. Bilo da je to promjena u boji, strukturi, povećanje, smanjenje postojećeg mladeža ili neki subjektivni osjećaj, kao što je peckanje, žarenje, svrbež. Međutim ne možemo to staviti kao neko pisano pravilo, određeni tumori kože se mogu javiti bez ikakvog subjektivnog simptoma. Mogu biti jako malih veličina, nevidljivi golim okom, dakle potpuni neki dermatološki kompletni pregled bi bio klinički pregled, pregled dermatoskopom, uređajem koji nam omogućava da vidimo tumore kože u jako malim veličinama i oko 2 milimetra'', objasnila je dr. Ćorluka.

Rizične skupine

Na upit o rizičnim skupinama, liječnica je pojasnila kako su to svijetle osobe, svijetlih očiju, svijetle kose, skloni nastanku različitih pigmentnih promjena tako i melanomskih i nemelanomskih tumora kože.

''Osobe koje su u svojoj anamnezi imale opekline od sunca, pod tim stavljamo svako crvenilo nastalo prilikom izlaganja suncu, na moru, na bazenu i slično. Osobe koje su u svojoj anamnezi imale dugotrajno izlaganje solariju i ostalo'', navela je i dodala kako bi se preventivni pregledi trebali obavljati jedanput godišnje, osim ako liječnici ne postave indikacije za neke ranije kontrole.

Foto: Bljesak.info / Kampanja Euromelanoma2024

Budući da je uočavanje promjena na koži moguće na vrijeme otkriti, od velikog je značaja educirati javnost o važnosti redovnog pregleda i samopregleda kože u otkrivanju suspektnih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja potpuna.

Tijekom tri dana, od 27. do 29. svibnja 2024. godine  u ambulantama Klinike za kožne i spolne bolesti (Ul. Kralja Tvrtka bb - treći kat) od 12 do 14 sati bit će omogućeni dermatološki pregledi, bez prethodne narudžbe i uputnice.

Više informacija o svim aktivnostima kampanje euromelanoma 2024. može se pronaći na web stranici: www.euromelanoma.eu.

Kopirati
Drag cursor here to close