Prehrana je važna

Ovo je jedan od najboljih načina prehrane za zdravlje vaše prostate

Ako ste muškarac, trebali bi napraviti određene korake kako biste svoju prostatu očuvali zdravom.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2024. u 12:56 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uobičajeno je da vaša prostata, mala žlijezda koja je dio muškog reproduktivnog sustava, pravi probleme kako starite, prenosi Banner Health. Na primjer, ona se može povećati, što je stanje koje se naziva benigna hiperplazija prostate (BPH).

A zahvaljujući tome gdje se vaša prostata nalazi, BPH može utjecati na vašu sposobnost mokrenja. Također postoji mogućnost da biste mogli razviti rak prostate, koji je najčešći tip raka kod muškaraca u SAD-u, osim raka kože.

Jedan od koraka koje možete uraditi kako biste održali zdravu prostatu jest da se pridržavate zdrave prehrane. Ali što to točno znači? Zamolili smo Curtisa Crylena, dr. med., urologa s klinike Banner Health u Greeleyju, CO, da odgovori na nekoliko pitanja o vezi između prehrane i zdravlja prostate.

Može li cjelokupna zdrava prehrana unaprijediti zdravlje prostate?

"Apsolutno. Općenito zdrava prehrana važna je za mnoge dijelove zdravlja, a vaša prostata nije iznimka," rekao je dr. Crylen. Iste zdrave prehrambene navike koje su dobre za vaše srce također su dobre za održavanje zdrave prostate. On preporučuje dijetu kao što je mediteranska dijeta, a to je:

  • Nizak udio zasićenih masti
  • Visok udio vlakana
  • Hrana biljnog podrijetla
  • Manji udio crvenog mesa, s više ribe i peradi
  • Umjerenost u mliječnim proizvodima
  • Nizak do umjeren unos alkohola

Koja posebna hrana može pomoći u održavanju zdrave prostate?

Ne postoji određena hrana koja će garantirano vašu prostatu održati zdravom. "Odličan je početak ishrana koja je više "biljna" i bogata povrćem, poput brokule, cvjetače, kelja, kupusa, prokulice i rotkvica, koja također uključuje malo soje i sjemenki lana", rekao je dr. Crylen. Ne morate postati vegetarijanac - samo usmjerite svoju prehranu u pravom smjeru.

Koje namirnice mogu štetiti zdravlju vaše prostate?

"Ne postoji ništa što je užasno štetno sve dok jedete male ili umjerene količine", rekao je dr. Crylen. Pametno je ograničiti hranu poput crvenog mesa, prerađenog ili suhomesnatog mesa poput slanine i kobasica, pržene ili brze hrane i prekomjerne količine mliječnih proizvoda.

Mogu li dodaci prehrani promicati zdravlje prostate?

Vjerojatno ne. Mnogi suplementi, uključujući cink, likopen i selen, su hvaljeni ali oni su istraženi i nije utvrđeno da značajno smanjuju rizik od bolesti prostate. Zapravo, mogu naškoditi vašem zdravlju ako uzimate velike količine.

Postoje dvije iznimke u kojima biste trebali uzimati suplemente kako biste podržali svoje cjelokupno zdravlje—vitamin D i kalcij. Mnogi muškarci imaju manjak vitamina D, koji je neophodan za zdravlje kostiju i cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Pretragom krvi možete provjeriti razinu vitamina D kako biste vidjeli imate li nedostatak. A ako ograničavate mliječne proizvode, možda nećete dobiti dovoljno kalcija iz druge hrane, pa će vam možda trebati dodatak kalcija. Test krvi također može provjeriti razinu kalcija.

Što još možete učiniti da održite zdravu prostatu?

Umjerena tjelovježba mogla bi neizravno pomoći. To je zato što je pretilost faktor rizika za povećanje i rak prostate, a tjelovježba vam može pomoći u održavanju zdrave težine.

Dr. Crylen je rekao da uključite vježbe otpora ili dizanja utega nekoliko puta tjedno, što također poboljšava otpornost na inzulin, zdravlje srca i kostiju. "Ove važne navike pozitivno utječu na vaše zdravlje na razne načine," rekao je dr. Crylen.

 

Kopirati
Drag cursor here to close