Savjeti

Zašto tijelo pamti traumu i kako je se osloboditi?

Kad god doživimo nešto tragično, naš um često sam sebe uvjeri u to, dok tijelo na kraju pohrani zapis događaja.
Lifestyle / Zdravlje | 09. 07. 2024. u 12:01 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trauma se u biti ne pohranjuje u mišićima ili kostima u obliku boli, već se umjesto toga pohranjuje u mozgu kao pojačan osjećaj budnosti protiv uočenih opasnosti, prenosi Pucker Mob

Postoji mnogo holističkih načina za oslobađanje ove zarobljene traume i oslobađanje iz stalnog ciklusa ostajanja na oprezu.

Tradicionalna kineska medicina za mentalno zdravlje stječe popularnost zbog svojih učinkovitih metoda iskorjenjivanja pohranjene traume iz tijela. Praksa uključuje meditaciju, razumijevanje temeljnog uzroka i pružanje tretmana koji stvara prostor za iscjeljenje.

Evo što sve treba znati o tijelu koje bilježi traumu:

Što je trauma?

Trauma je odgovor (emocionalni ili fizički) na bilo koju po život opasnu situaciju s kojom se pojedinac susreće. Trauma može imati ozbiljan utjecaj na mentalnu dobrobit i sposobnost funkcioniranja bez temeljnih osjećaja niskog samopoštovanja ili tjeskobe.

Hipokampus i amigdala su dijelovi mozga koji su često odgovorni za pohranjivanje sjećanja, gdje se pohranjuje većina trauma iz tragičnih događaja.

Zašto tijelo skladišti traumu?

Kad se susrećemo sa situacijom opasnom po život, dio mozga koji se bori, bježi ili zamrzava (amigdala) se prekomjerno aktivira, osiguravajući da možemo reagirati i spasiti se.

Usred svega toga, mozgu postaje izazovno istovremeno obraditi sve, što rezultira time da se neobrađeni osjećaji, emocije i misli zanemaruju i umjesto toga pohranjuju u tijelu. Zbog toga se stalno živi na rubu, čak i u sigurnom okruženju.

Uobičajeni znakovi i okidači pohranjene traume

Posttraumatski stres je trajna posljedica traume koja se često pojavljuje u našem svakodnevnom životu; ovi znakovi uključuju:

  • Probleme sa spavanjem
  • Stalni osjećaj kao da ste na rubu
  • Problemi s fokusiranjem
  • Disocijacija
  • Anksioznost i depresija

Okidači traume mogu uključivati:

  • Mirise i zvukove
  • Određeno mjesto
  • Određene osobine kod ljudi
  • Određeni obrasci ponašanja
  • Situacije slične onima koje su uzrokovale traumu

3 učinkovita načina za oporavak od traume

1. Terapija razgovorom

Često uključuje razgovor o događajima koji su ukorijenjeni u vašem mozgu kao traumatsko sjećanje, njihovom značaju i područjima na koja utječu.

Terapija razgovorom izvrstan je način obrade zamršenih emocija i osjećaja dok radite sa stručnjakom koji vam može pomoći riješiti probleme. Štoviše, nakon što oslobodite ta iskustva, možete raditi s terapeutom kako biste pronašli konstruktivne načine za rješavanje drugih problema u svom životu. 

2. Holistički pristup

Holistički pristupi, poput tradicionalne kineske medicine, postali su popularni jer im je cilj iskorijeniti temeljne uzroke umjesto ublažavanja simptoma. Uključuju bogata iskustva poput akupunkture i Tai Chija.

Ove tradicionalne prakse su stare i poznate su po svojoj sposobnosti da liječe iznutra. Štoviše, budući da su ove prirodne metode liječenja personalizirane, one će učinkovitije rješavati problematična područja u odnosu na generičke tretmane. Također, budući da ovi tretmani ne uključuju upotrebu jakih lijekova, idealni su za osobe s osjetljivošću.

3. Vježbanje pokreta

Terapija pokretom nevjerojatan je način opuštanja tijela dok se simptomi traume smiruju. To omogućuje parasimpatičkom živčanom sustavu da se opusti, omogućujući tijelu da procesuira prošle incidente s puno pribranosti i kontrole.

Međutim, samo vježbanje kretanja možda neće pomoći u postizanju željenih učinaka i uvijek ju je najbolje upariti s drugim vrstama terapija kako biste maksimizirali rezultate.

Zaključna misao

Trauma može spriječiti načine na koje pojedinac može živjeti svoj život. Stalno ih tjera da oklijevaju živjeti u svom punom potencijalu i umjesto toga ostaju više usredotočeni na to da budu na oprezu kako bi izbjegli bilo kakve situacije opasne po život.

Uz odgovarajuću podršku i sudjelovanje u iscjeliteljskim praksama i terapijama, ljudi mogu prilagoditi svoje iscjeliteljsko putovanje kako im najbolje odgovara. Bilo da se odlučite za redovne metode ili ste skloni tradicionalnim praksama, liječenje traume ima za cilj poboljšati kvalitetu vašeg života trajnim procesima i metodologijama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close