Zdravlje iz prirode

Ovo su najbolje biljke za zdravlje dišnog sustava

Neki pomažu u održavanju prohodnosti dišnih putova razrjeđivanjem sluznice ili smanjenjem upale. Drugi pomažu u smirivanju suhog kašlja i štite nadražena tkiva.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 09. 2024. u 12:10 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tražite načine da poboljšate zdravlje svojih pluća i održite dišne putove čistima? Naš popis biljaka za zdravlje dišnog sustava tu je da vam pomogne, ističe Nutritea

Bilo da se borite s kroničnim respiratornim problemima, poput astme ili alergija, ili tražite kratkoročnu pomoć koja bi vam pomogla da prebolite respiratornu infekciju, postoji nekoliko biljaka koje vam mogu pomoći.

Ovi prirodni lijekovi djeluju na različite načine kako bi podržali vlastite sustave ozdravljenja vašeg tijela. Neki pomažu u održavanju prohodnosti dišnih putova razrjeđivanjem sluznice ili smanjenjem upale. Drugi pomažu u smirivanju suhog kašlja i štite nadražena tkiva. A neki imaju antimikrobna svojstva koja rješavaju temeljnu infekciju.

Sastavili smo ovaj popis naših omiljenih biljaka za zdravlje dišnog sustava kako bismo vam pomogli da odaberete najbolje opcije za svoje posebne potrebe.

1. Divizma

Jedna od najpoznatijih biljaka za zdravlje dišnog sustava, divizma je izvrstan svestrani lijek koji se koristi za liječenje mnogih različitih stanja , uključujući astmu, bronhitis i običnu prehladu.

Divizma je umirujuće sredstvo, što znači da sadrži visoku razinu sluzi – tvari nalik gelu koju proizvode mnoge biljke. Ova sluz pomaže u stvaranju zaštitne obloge preko sluznice dišnog sustava, umirujući iritaciju i smanjujući daljnja oštećenja.

Ako se borite sa začepljenošću prsnog koša i visokim razinama sluzi, divizma također može pomoći. Djeluje kao ekspektorans, pomažući vašem tijelu da se riješi viška sluzi.

2. Bijeli sljez

Poput divizme, sljez ima visok sadržaj sluzi, a čaj od korijena tradicionalno se koristi za liječenje niza respiratornih stanja, uključujući bronhitis i astmu.

Sadržaj sluzi u bijelom sljezu također ga čini popularnim biljnim lijekom za kašalj i upalu grla, jer pomaže smiriti nadražena tkiva i umiriti ono dosadno suho golicanje koje vas može držati budnima noću.

Zaštitni omotač koji čaj od korijena bijelog sljeza može stvoriti na tkivima vašeg dišnog sustava također može pomoći u sprječavanju infekcija stvaranjem barijere protiv patogena. A ima i protuupalna i antioksidativna svojstva.

3. Majčina dušica

Još jedna popularna biljka za zdravlje dišnog sustava je majčina dušica, koja se često koristi za smirivanje kašlja i opuštanje dišnih mišića.

Dio razloga zašto je majčina dušica toliko cijenjena u liječenju dišnih bolesti je taj što djeluje kao antispazmodik, opušta stezanja mišića i otvara dišne puteve. Ovo je sjajna vijest kada imate uporan suhi kašalj, ali također čini majčinu dušicu prirodnim lijekom za astmu.

Majčina dušica je također sredstvo za iskašljavanje, pomaže vašem tijelu da se riješi sluzi kako bi vaša pluća ostala čista. Ima i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv patogena koji uzrokuju respiratorne infekcije poput obične prehlade.

4. Korijen sladića

Čaj od korijena sladića koristi se za brojna stanja, uključujući i ona koja zahvaćaju gornje dišne putove. Ova esencijalna biljka djeluje protuupalno i obećava u liječenju stanja poput astme.

Slatki korijen ima i antimikrobna svojstva, što je dobra vijest ako se borite s prehladom ili gripom. Može pomoći i u suzbijanju kašlja, pa može biti korisno kada imate uporan suhi kašalj, posebno kada vam ne da spavati noću.

Kao i mnoge druge biljke na ovom popisu, sladić djeluje umirujuće, umiruje nadražena tkiva i štiti vaš dišni sustav od daljnjih oštećenja.

5. Đumbir

Volimo koristiti đumbir u našim mješavinama biljnih čajeva zbog njegovog zagrijavajućeg začina i brojnih zdravstvenih dobrobiti. Kad je riječ o zdravlju vašeg dišnog sustava, đumbir je posebno dobar jer pomaže u opuštanju mišića vaših dišnih putova, što ga čini potencijalnim biljnim lijekom za astmu.

Đumbir je snažno protuupalno sredstvo i istraživanja pokazuju da može pomoći u sprječavanju oštećenja pluća izazvanih infekcijama. Također sadrži spojeve koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv mikroba.

Kao prirodni ekspektorans, đumbir također pomaže u oslobađanju pluća od viška sluznice, ublažava začepljenost i umiruje simptome infekcija poput bronhitisa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close