Odbijanje cijepljenja

Dramatičan povratak malih boginja u Europu

SZO, agencija UN za zdravstvo, navela je u danas objavljenom izvještaju da je broj slučajeva malih boginja od siječnja do lipnja udvostručen u odnosu na prethodnu godinu.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 08. 2019. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priopćila je danas da postoji "dramatičan povratak" malih boginja u Europu, djelomično pomognut odbijanjem cijepljenja, sa skoro 90.000 ljudi koji su dobili tu bolest u prvoj polovini 2019. godine.

SZO, agencija UN za zdravstvo, navela je u danas objavljenom izvještaju da je broj slučajeva malih boginja od siječnja do lipnja udvostručen u odnosu na prethodnu godinu. Male boginje spadaju među najzaraznije bolesti u svijetu i šire se kašljanjem, kihanjem i fizičkim kontaktom.

Iako su mnoge europske zemlje uvele oštriju politiku cijepljenj, tvrdoglavi džepovi otpora cijepljenju su doveli do epidemija širom kontinenta. Njemačka vlada je prošlog mjeseca predložila da se imunizacija od malih boginja učini obaveznom za djecu i zaposlene u vrtićima i školama. U Njemačkoj je ove godine zabilježeno više od 400 slučajeva malih boginja.

Najveći broj slučajeva je zabilježen u Ukrajini, više od 84.000, a slijede Kazahstan i Gruzija. Ukrajinsko ministarstvo zdravlja je priopćilo da je od malih boginja umrlo osam osoba.

Ekspertski odbor SZO je priopćio da su Albanija, Češka, Grčka i Velika Britanija izgubile status zemalja u kojima su male boginje iskorijenjene. Ta bolest se može spriječiti s dvije doze cjepiva ali kada se čovjek zarazi ne postoji efikasno liječenje.

"Ako se u svakoj zajednici ne postigne i održi visoka pokrivenost imunizacijom i djeca i odrasli će nepotrebno patiti a neki će i tragično umrijeti", rekao je Gunter Faf, predsjedavajući odbora SZO za male boginje u Europi.

U nekim razvijenim zemljama je postotak cijepljenih  naglo opao nakon što je krajem devedesetih objavljena netočna studija koja je povezala cjepivo protiv tri tipa boginja, poznatu kao MMR, s pojavom autizma. Zdravstveni dužnosnici se od tada bore da razviju strah u pogledu sigurnosti cjepiva.

"Dezinformacije o cjepivima su zarazne i opasne kao i bolesti kojima pomažu da se šire", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

Prema procjenama SZO, u svijetu je 2017. godine od malih boginja umrlo 110.000 ljudi, najvećim dijelom djece mlađe od pet godina, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close