Zube pregledaj – osmijeh sačuvaj

Različita oralna stanja predstavljaju ozbiljne javnozdravstvene probleme

Pregledi oralnoga zdravlja djece su u potpunosti prilagođeni djeci i provodit će se uz informirani pristanak roditelja koji će dati osnovnim školama u kojima će se obavljati pregledi.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 05. 2024. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine "Zube pregledaj – osmijeh sačuvaj". Koordinatorica Programa je dr. sc. Šeila Cilović Lagarija, dr. stom., voditeljica Službe za bistatistiku i informatiku Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Ozbiljni javnozdravstveni problemi

"Prepoznajući važnost očuvanja oralnog zdravlja djece i mladih, Program mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine 'Zube pregledaj – osmjeh sačuvaj' u 2024. godini provodit ćemo u Unsko-sanskoj, Posavskoj, Bosansko-podrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji. Program obuhvata svu djecu u dobi od 6 do 12 godina koja su upisana u osnovne škole na području ovih županija. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da različita oralna stanja poput zubnog karijesa, parodontalnih bolesti, gubitka zuba i oro-dentalnih trauma predstavljaju ozbiljne javnozdravstvene probleme. Ove bolesti uzrokuju značajan teret i ekonomski trošak zdravstvenim sustavima. S ciljem poboljšanja oralnog zdravlja populacije, ključno je sveobuhvatnu implementaciju postojećih preventivnih mjera te osmisliti nove preventivne programe koji će se temeljiti na edukaciji i poticanju svakog pojedinca na potpunu odgovornost za vlastito zdravlje", rekla je dr. Cilović Lagarija.

Foto: PR / Šeila Cilović Lagarija

Pregledi oralnoga zdravlja djece su u potpunosti prilagođeni djeci i provodit će se uz informirani pristanak roditelja koji će dati osnovnim školama u kojima će se obavljati pregledi. Pripremne aktivnosti  za preglede su svibanjske radionice u navedenim županijama namijenjene zdravstvenim djelatnicima/stomatološkim timovima kako bi se što adekvatnije zajednički pripremili za preventivne preglede.

Svijest o važnosti održavanja oralne higijene

Dr. Monika Vukić Šarić, dr. stom. nazočila je radionici u Orašju za stomatološke timove koji će pregledati djecu u Županiji Posavskoj. Ona smatra da je uvođenje Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u FBiH "Zube pregledaj-osmijeh sačuvaj" od velike važnosti i da će pomoći poboljšanju cjelokupnog oralnog zdravlja koje je itekako povezano s općim zdravljem.

Foto: PR / Sudionici Programa mjera zaštite oralnog zdravlja u Federaciji Bosne i Hercegovine

"Cilj ovog Programa jeste utvrditi kakvo je oralno zdravlje naših mališana u dobi od 6 do 12 godina, u kakvom je stanju njihov dentalni status, naročito prvi stalni molari. Na osnovu dobivenih podataka potrebno je utvrditi i kakva je njihova svijest o važnosti održavanja oralne higijene. Shodno tome potrebno je donijeti pravodobne mjere prevencije s ciljem unaprjeđenja oralnog zdravlja ovog dječjeg uzrasta. Kao doktor stomatologije ističem veliku važnost ovog Programa kako za djecu tako i za njihove roditelje jer je u svakom slučaju bolje spriječiti nego liječiti", rekla je dr. Vukić Šarić.

Foto: PR / Monika Vukić Šarić

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prošle godine je realizirao Pilot program u Zapadnohercegovačkoj županiji. Cilj programa je bila procjena stanja oralnog zdravlja kod djece u dobi od 6 i 12 godina, promatrajući dentalni status, značajni karijes i oralnu higijenu djece i mladih iz te županije. Ukupno je pregledano 879 djece rođene 2011. i 2017. godine. Može se reći da, iako je značajno smanjenje broja karioznih zuba u svijetu, podaci izneseni u ovom istraživanju pokazuju da je karijes zuba i dalje jedna od najraširenijih bolesti dječje dobi u našoj zemlji.

Izvještaj pilot programa možete pronaći OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close