Istraživanje

Sredstvo protiv korova pronađeno u spermi!

Razine koje su francuski istraživači pronašli u spermi bili su četiri puta veći nego razine u krvi muškaraca, što je, kako su autori napisali, prva usporedba.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 05. 2024. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 55 posto uzoraka sperme iz francuske klinike za neplodnost sadržalo je visoke nivoe glifosata, najčešćeg sredstva koje se koristi protiv korova na svijetu, što je postavilo dodatna pitanja o utjecaju kemikalija na reproduktivno zdravlje i opću sigurnost, pokazala je nova studija.

Kako prenosi Tanjug, novo istraživanje, također, je otkrilo dokaze o utjecaju na DNK i korelaciju između razine glifosata i oksidativnog stresa na sjemenu plazmu, što ukazuje na značajan utjecaj na plodnost i reproduktivno zdravlje.

''Uzeti zajedno, naši rezultati ukazuju na negativan utjecaj glifosata na reproduktivno zdravlje ljudi i vjerojatno na potomstvo", napisali su autori.

Studija je urađena u trenutku dok istraživači traže odgovore zašto globalne stope fertiliteta opadaju, a mnogi sumnjaju da je izloženost toksičnim kemikalijama poput glifosata značajan pokretač pada.

Glifosat se koristi na širokom spektru prehrambenih usjeva i u stambenim područjima u SAD.

Istraživanje američke vlade iz 2023. otkrilo je genotoksičnost kod farmera s visokom razinom herbicida u krvi, što ukazuje na povezanost između herbicida i raka.

U prosincu je grupa vodećih američkih grupa za javno zdravlje podnijela peticiju Agenciji za zaštitu životne sredine da zabrani proizvod, dok su protivnici zabrane istaknuli da nema definitivnog dokaza o njegovoj toksičnosti za ljude.

Ipak, desetine zemalja su zabranile ili ograničile njegovu upotrebu.

Razine koje su francuski istraživači pronašli u spermi bili su četiri puta veći nego razine u krvi muškaraca, što je, kako su autori napisali, prva usporedba.

Oni su nalaze ocijenili "zabrinjavajućima" i sugerirali da je kemikalija posebno opasna za reproduktivni sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close