Jer je bitno

Top 5 savjeta da spasite svoju kožu ovog ljeta

Ljeto je vrijeme sunca, vrućih dana i kupanja. Međutim, to je i vrijeme opeklina od sunca, znoja i klora.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 07. 2024. u 13:17 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste poput mene, živite za nekoliko mjeseci ljeta kada možete nositi majice bez rukava, sunčati se i provoditi dane uz vodu. Međutim, kao ljubiteljica njege kože, znam da je ljeto jedno od najbrutalnijih razdoblja za vašu kožu.

No, postoje stvari koje možete učiniti kako biste spasili kožu ovog ljeta dok bezbrižno uživate u vrelim ljetnim danima, prenosi Pucker Mob.

1. Koristite kremu za sunčanje

Ako ćete poslušati bar jedan savjet iz ovog članka neka to bude ovaj. Naime, procjenjuje se da će jedan od pet Amerikanaca tijekom života razviti rak kože. To je prilično velika šansa za nešto što sam siguran da nitko od nas ne želi dobiti.

Srećom, brendovi za njegu kože, pa čak i brendovi za zaštitu od sunca, posvuda su prisutni. Vaša jedina zadaća je da ih maksimalno iskoristite, posebno ako se suncu izlažete tijekom vremenskog perioda kad je UV zračenje najjače.

2. Koristite hidratantnu kremu

Uobičajena zabluda o njezi kože je da ako stvarate masnoću na koži (posebno licu), ne trebate hidratantnu kremu.

Dopustite mi da odmah razriješim tu laž. Ako imate masnu kožu, to znači da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno vlage pa radi prekovremeno kako bi razvilo ono čega vi nemate dovoljno. Korištenje hidratantne kreme spasit će vašu kožu – čak i kad se znojite.

Hidratantna krema trebala bi biti dio svačije rutine njege kože, bez obzira na njezin tip.  Kako biste održali svoju kožu pod kontrolom, hidratizirajte je barem jednom dnevno – odmah nakon pranja lica. Za one koji se šminkaju, to bi trebalo biti dva puta dnevno: jednom ujutro i jednom navečer nakon skidanja šminke.

3. Rashladni sprej

Ako do sada niste koristili rashladne sprejeve, nadamo se da ćete ovog ljeta promijeniti mišljenje. Možete birati između sprejeva napravljenih za različite tipove kože, koji će vam pružiti osvježenje.

Pobrinite se da uvijek u torbici nosite jedan ovakav sprej te se osvježite kad smatrate da vam je to potrebno.

4. Provjerite UV indeks

Ultraljubičasti indeks (UV indeks) mjerenje je stvoreno 90-ih godina prošlog stoljeća koje se koristilo za utvrđivanje jačine ultraljubičastog zračenja koje uzrokuje opekline. Neka vas riječ zračenje ne uplaši.

Jednostavnije (i manje strašno) rečeno, to je mjerna jedinica kojom se vidi koliko su sunčeve zrake intenzivne. Ljestvica je kodirana bojama i brojevima i kreće se od 1-11+. Što je manji broj, to je niža ekspozicija.

Što je niži broj, to je "sigurnije" biti na suncu jer je manje izloženosti suncu. Prije nego što izađete i sunčate se, provjerite lokalni UV indeks kako biste vidjeli koliko dugo možete ostati vani.

5. Hidratizirajte se

Budimo iskreni, vjerojatno bismo svi ovo trebali raditi mnogo više nego što to trenutno radimo. Međutim, to je posebno važno ljeti. Kaže se da voda za piće pomaže očistiti vašu kožu – i vjerujte mi, stvarno je tako.

Osobito ako koristite kremu za sunčanje koju inače ne koristite, voda je neophodna za održavanje vaše kože u vrhunskoj formi.

Hidratacija je također bitna kad se radi o borbi protiv toplinskog udara ili drugih nuspojava uzrokovanih izlaganjem suncu. Naravno, druga pomoć kod toplinskog udara je izlaganje hladnoj vodi (bazeni, ledene kupke, hladni tuševi), odmor, hladnije okruženje...

Ljeto može biti opuštajuće, zabavno, uzbudljivo i sve što želite. Koristeći ovih pet savjeta, možete si pomoći spasiti svoju kožu, dok se opuštate uz vaše omiljene koktele na jednoj od plaža.

Kopirati
Drag cursor here to close