Rastući s djecom

Treba li danas djecu motivirati na kretanje?

Novo izdanje podcasta "Rastući s djecom" donosi fitness trenera Hrvoja Vukoju. U razgovoru ističe važnost roditeljskog primjera u poticanju djece na aktivnost, te govori o uravnoteženom životu, zdravoj prehrani i postavljanju prioriteta.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 05. 2024. u 20:00 Bljesak.info
Tjelesna aktivnost je sve | Fitness trener Hrvoje Vukoja | Bljesak - Rastući s djecom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo izdanje podcasta Rastući s djecom donosi gostovanje fitness trenera Hrvoja Vukoje, oca četvero djece i trenera prvo djece, a danas i odraslih koji u svom životu, ali i životima svojih klijenata nastoji pronaći zdravu ravnotežu i uklopiti se u sve svakodnevne obveze.

U opuštenom razgovoru potvrđuje onu dobro poznatu rečenicu iz pedagogije da „dijete radi ono što vidi“, pa tako na tjelesnu aktivnost djecu roditelji potiču upravo svojim primjerom. 

„Roditelj treba biti primjer svojoj djeci. Djecu neću morati motivirati ako moja djeca vide da ja nešto radim sa svojim tijelom. Ne moram ići na trening ili u teretanu, ali mogu nakon svog posla vani hodati, ići na igralište sa svojom djecom. I iako u tom trenutku znaš da možeš puno toga doma korisnijeg raditi, ali dijete gleda u tebe i postat će tvoja kopija u odrasloj dobi“ – navodi Vukoja koji je u sklopu svoga gostovanja objasnio da je svaka tjelesna aktivnost važna, ali da ne zaboravimo na razliku između kretanja, slobodne igre i strukturiranog treninga.  

Za roditelje djece predškolskog uzrasta preporučuje univerzalnu sportsku školu u kojj će dijete naučiti neke osnovne sportske termine, poštovati pravila i red, što će zasigurno biti korisno za bilo koji kasniji sport koji može trenirati. 

No, pored tjelesne aktivnosti, važno je ukupno funkcioniranje za kvalitetan život, poput zdrave prehrane, dovoljnog sna i vode, i kada se sve puzzle slože, možemo očekivati rezultate. Za bilo kakav transformacijski proces, važno je odrediti svoje prioritete, „što ti je hitno i bitno“, a onda se trening može implementirati u svakodnevicu, prvenstveno zbog zdravlja, a ne zbog izgleda. 

U emisiji poslušajte kako Hrvoje komentira što nam je sve stiglo sa Zapada, koliko cijeni boravak na otvorenom, koliko očevi trebaju biti uključeno u brigu o kućanstvu i djeci, može li se naći ravnoteža, jesu li manje brige s malom ili velikom djecom i zašto doživljavamo hranu kao nagradu. 

Uživajte u novoj epizodi koju uređuje i vodi Ana Pavlović. 

Emisiju podržava Biorela.

Kopirati
Drag cursor here to close