10 oboljelih tjedno

U Hrvatskoj ove godine 1.784 slučajeva hripavca, najviše među tinejdžerima

U većini članica Europe unije, njih 17, najviše hripavca ima među dojenčadi do jedne godine starosti, no u Hrvatskoj, Danskoj i Luksemburgu na prvom je mjestu dobna skupina između 10 i 14 godina.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 07. 2024. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove je godine u Hrvatskoj do sada zabilježeno 1.784 slučaja oboljenja od hripavca, a zadnjih se tjedana bilježi u prosjeku 10 oboljelih tjedno, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

''U 2023. godini zaprimljeno je ukupno 4 806 prijava oboljelih od hripavca, a u 2024., zaključno s 8. srpnja, 1 784 prijave. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Gradu Zagrebu i Splitsko - dalmatinskoj županiji'', rekli su Hini iz HZJZ-a.

Epidemija hripavca u Hrvatskoj, podsjetili su, krenula je prošloga ljeta, a najveći broj oboljelih zabilježen je krajem studenog i u prosincu 2023. nakon čega slijedi postupno smanjenje broja zaprimljenih prijava, prenosi Hina.

''Vidljivo je kako se od početka ove godine smanjuje broj prijava oboljenja od hripavca, te se zadnjih tjedana bilježi u prosjeku 10 prijava tjedno'', kazali su.

Iz HZJZ-a su napomenuli da uzročnik hripavca cirkulira u populaciji i javlja se ciklički s povećanim brojem svakih nekoliko godina. Imunitet stečen nakon cijepljenja protiv hripavca ili preboljenja s vremenom slabi, kažu.

Kada je riječ o obuhvatima DTP cijepljenjem tj. cijepljenjem protiv difterije, tetanusa i hripavca, dugi su niz godina bili iznad 95 posto, da bi se od 2016./2017. počeo bilježiti trend slabijeg odaziva na cijepljenje, a posljedično i sniženje cijepnih obuhvata.

''Taj trend je u 2019. prekinut te od tada cijepni obuhvati za većinu cjepiva iz Programa cijepljenja stagniraju. U 2023. godini obuhvat u DTP primovakcinaciji na razini Hrvatske je 92,6 posto te u prvoj revakcinaciji 90,8 posto'', odgovorili su iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj najviše hripavca među tinejdžerima

Prema redovnom programu cijepljenja, djeca se protiv hripavca cijepe s pet doza. Prve tri doze dobivaju u prvih šest mjeseci, a preostale dvije u drugoj i petoj godini života. Uz redovni program cijepljenja, iz HZJZ-a su podsjetili i na tzv. Program 2 za posebne skupine stanovništva.

''Njime se preporučuje cijepljenje protiv hripavca osobama nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica/koštane srži te zdravstvenim radnicima koji rade na novorođenačkim i dojenačkim odjelima. Od početka epidemije preporuke su se proširile i na trudnice'', naglasili su.

Čak i u slučaju visokog postotka cijepljenih, veće epidemije očekuju se svakih tri od pet godina, stoji na stranicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Prema njihovim podacima, u prošloj je godini u Europskoj uniji prijavljeno 25 130 slučaja hripavca, dok je u samo prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 32 037 slučajeva, čime je gotovo dostignut broj oboljelih u cijeloj 2019. godini koji iznosi 34 478.

U većini članica Europe unije, njih 17, najviše hripavca ima među dojenčadi do jedne godine starosti, no u Hrvatskoj, Danskoj i Luksemburgu na prvom je mjestu dobna skupina između 10 i 14 godina, nakon koje slijedi ona između 15 i 19 godina, pokazali su podaci ECDC-a za razdoblje 2023./2024.

Kopirati
Drag cursor here to close