Pacijenti na listama čekanja

UIPL - Gdje je novac za bolesne?

Pacijenti ne mogu biti na 'listama čekanja' da bi ostvarili pravo na lijek, smatra UIPIL.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 05. 2024. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prateći aktualnu situaciju povodom nedostatka citostatika, kao i višemjesečnu agoniju pacijenata na tzv. 'listama čekanja', Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini (UIPL) želi upoznati javnost da problemi koje pacijenti u Federaciji BiH imaju s ostvarivanjem prava na liječenje citostaticima i drugim inovativnim lijekovima, koji se financiraju sredstvima Fonda solidarnosti, nisu uzrokovani nestašicom ili problemima u njihovoj distribuciji i uvozu.

Problem ostvarivanja prava na lijek je uzrokovan nedovoljnim financiranjem Fonda solidarnosti i kašnjenju institucija u provođenju postupaka javnih nabavki.

Nikad uplaćena sredstva

Iako je primjenjivim propisima regulirano da se u Fond solidarnosti iz proračuna uplaćuje iznos jednak ostvarenim sredstvima zdravstvenog osiguranja, sredstva iz proračuna nikada nisu uplaćena u propisanom iznosu odnosno uplaćeno je najviše do 25 posto godišnje u odnosu na zakonsku obvezu.


Takav odnos Federacije BiH prema Fondu solidarnosti je doveo do njegovog nedovoljnog financiranja, a što je prouzrokovalo stvaranje tzv. listi čekanja, jer Fond nema dovoljno novca za financiranje liječenja svih oboljelih.

Iako se u prethodnim godinama moglo govoriti o općem nedostatku financijskih sredstava u bosanskohercegovačkim proračunima posljednje dvije godine svjedoci smo značajnog rasta proračunskih prihoda.

U tom periodu, cijene lijekova ostale su manje-više nepromijenjene, i pored općih inflatornih kretanja.

Stoga je jasno da su umjesto za ispunjenje zakonske obveze financiranja Fonda solidarnosti u propisanom iznosu i spašavanje života, proračunski viškovi usmjereni u druge svrhe.

Duge liste čekanja

Iz tog razloga, oboljeli od najtežih, životno ugrožavajućih bolesti iz Federacije BiH potpuno su neopravdano suočeni s dugim listama čekanja za ostvarivanje prava na neophodni lijek.

Posljedica toga je da pacijenti često ne dočekaju primjenu propisane terapije ili pravo na lijek ostvare u poodmakloj fazi bolesti, čime se dovodi u pitanje efikasnost liječenja, ali nažalost i njegov ishod.

Liste čekanja za većinu oboljenja koja se financiraju iz Fonda solidarnosti u suprotnosti su s temeljnim pravom oboljelih na zdravstvenu zaštitu, a što uključuje pravo na pravovremeno liječenje djelotvornim, kvalitetnim i sigurnim lijekom.

Govori se o oboljenjima kod kojih je ključna pravovremena primjena adekvatne terapije za uspješan ishod liječenja odnosno veći stupanj kvalitete života pacijenata.

''Pravovremeno ostvarivanje prava na djelotvoran lijek utiče prije svega na oboljele, ali i na njihove porodice, jer se radi o oboljenjima koja ekonomski, psihološki i sociološki utiču na sve članove porodice oboljelog, naročito u situacijama kada zbog nepravovremenog uključenja lijeka dolazi do pogoršanja toka liječenja, a nažalost često i do smrtnih ishoda liječenja. Na kraju pravovremeno ostvarenje prava na lijek utiče i na zdravstveni sistem, jer se tako smanjuju troškovi liječenja i povećava efikasnost zdravstvenog sistema'', navodi se iz UIPL.

Lista nije revidirana od 2019. godine

Nažalost, lista lijekova Fonda solidarnosti koja definira lijekove kojima se liječe najteže bolesti u FBiH, nije revidirana od 2019. godine, čime su oboljeli u FBiH uskraćeni za terapijske inovacije koje značajno utiču na kvalitetu života. Iako su ti novi lijekovi većinom dobili dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini, oboljelima su u suštini nedostupni, jer ih veoma mali broj pojedinaca može financijski priuštiti, što zbog dužine liječenja i smanjenja životne aktivnosti uzrokovane oboljenjem, što zbog niske ekonomske moći stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Trenutne nestašice lijekova za pacijente koji su ostvarili pravo na lijek, tj. koji više nisu na tzv „listama čekanja“, posljedice su nedostataka u sistemu nabavke lijekova, tj. nepravovremenog ili manjkavog pokretanja postupaka javnih nabavki za njihovu isporuku. Važno je naglasiti da tih lijekova ima dovoljno u veledrogerijama, koje vrše njihovu isporuku zdravstvenim ustanovama.

Kao Udruženje posvećeno unapređenju zdravstvene zaštite, UIPL poziva nadležne institucije da prepoznaju ozbiljnost situacije i poduzmu odgovarajuće korake kako bi osigurali adekvatno financiranje Fonda solidarnosti i ukidanje listi čekanja, ostvarivanje pravovremene i adekvatne dostupnosti lijekova za sve pacijente u Federaciji BIH, te konačno unaprjeđenje kompletnog zdravstvenog sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close