O čemu se radi?

Vodeći rizik od Alzheimerove bolesti za mlađe od 65 godina mogao bi se smanjiti ovim dodatkom

Noćno svjetlosno onečišćenje može značajno povećati rizik od Alzheimerove bolesti, osobito za mlađe osobe, što zahtijeva promjene načina života kako bi se ublažili njegovi štetni učinci.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 09. 2024. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno istraživanje sugerira da izlaganje umjetnom vanjskom svjetlu noću može povećati rizik od Alzheimerove bolesti, osobito kod osoba mlađih od 65 godina. Studija koju su proveli znanstvenici Medicinskog centra Sveučilišta Rush u SAD-u otkrila je značajnu vezu između svjetlosnog onečišćenja i Alzheimerove bolesti, na temelju podataka iz 48 američkih saveznih država.

Pokazali smo da u SAD-u postoji pozitivna povezanost između prevalencije Alzheimerove bolesti i izlaganja svjetlu noću, osobito kod onih mlađih od 65 godina, kaže medicinski znanstvenik Robin Voigt-Zuwala, jedan od autora istraživanja. Taj promjenjivi čimbenik mogao bi igrati veću ulogu u razvoju Alzheimerove bolesti, osobito među mlađim pojedincima.

Najveći rizik za mlađe od 65 godina

Za one starije od 65 godina, svjetlosno onečišćenje je više rangirano kao faktor rizika za Alzheimerovu bolest u usporedbi sa zlouporabom alkohola, kroničnom bolešću bubrega i depresijom. Međutim, i dalje su ga nadmašila stanja poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Za osobe mlađe od 65 godina svjetlosno onečišćenje postalo je vodeći čimbenik rizika, nadmašivši ostale u studiji, koja je objavljena u časopisu Frontiers in Neuroscience, javlja Zimo.

Točan mehanizam koji stoji iza navedene veze još uvijek nije poznat, ali spavanje i cirkadijalni ritmovi ključni su za zdravlje, a umjetno svjetlo može poremetiti te procese. Određeni genotipovi, koji utječu na ranu pojavu Alzheimerove bolesti, utječu na odgovor na biološke stresore koji bi mogli objasniti povećanu ranjivost na učinke noćnog izlaganja svjetlu, napominje Voigt-Zuwala.

Nadalje, mlađi pojedinci obično žive u urbanim područjima, gdje je izloženost umjetnom svjetlu veća. Rezultati novog istraživanja su u skladu s prethodnim studijama koje povezuju loš san s povećanim rizikom od demencije i drugih bolesti.

Jednostavna promjena za manji rizik

Svijest o toj povezanosti trebala bi osnažiti ljude, osobito one s čimbenicima rizika za Alzheimerovu bolest, da na jednostavan način promijene način života, dodaje Voigt-Zuwala, preporučujući zavjese za zamračivanje ili maske za oči kako bi se smanjila izloženost noćnom svjetlu.

Kopirati
Drag cursor here to close