Stručnjaci objašnjavaju

Zašto vas stres čini gladnima?

Kako novo istraživanje otkriva, konzumacija hrane kada smo tjeskobni može izazvati žudnju za slatkim.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 08. 2024. u 15:33 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čokoladu jedemo kako bismo proslavili dobre trenutke, da bismo dobili energiju kad smo posustali ili jednostavno zbog slatkog, kremastog okusa. Ali postoji još jedna, negativnija emocija koja nas tjera da konzumiramo slatke stvari – stres, prenosi BBC Good Food

Poslastice s visokim udjelom šećera kao što su čokolada, keksi, slatkiši i kolači dobro nam odvlače pažnju od briga. Međutim, prema australskim znanstvenicima, jedenje visokokalorične hrane kada ste pod prisilom, moglo bi uzrokovati promjene u vašem mozgu koje vas tjeraju da jedete više – i dajući vam još veću želju za slatkim.

Istraživači s Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Sydneyu nedavno su otkrili da kada su miševi bili pod kroničnim stresom, njihovi signali sitosti su isključeni, što znači da se nisu osjećali sitima i nastavili su jesti, što je dovelo do debljanja.

"Pokazali smo da kronični stres, u kombinaciji s visokokaloričnom prehranom, može potaknuti unos sve veće količine hrane, kao i sklonost slatkoj, vrlo ukusnoj hrani, potičući tako debljanje i pretilost", kaže glavni autor istraživanja iz lipnja, prof. Herbert Herzog.

Pa zašto su stres, žudnja za šećerom i prehrana toliko isprepleteni? Nutricionistica Jenna Hope sve objašnjava.

Zašto žudimo za šećerom kada smo pod stresom?

"Kada jedemo hranu s visokim udjelom masti i šećera, poput čokolade, to pruža ono što je poznato kao 'hedonistički' učinak," kaže ona. "To znači da se osjećamo dobro na toj hrani i kao rezultat toga dok je jedemo ne lučimo toliko hormona stresa kortizola, pa se osjećamo smirenije."

Zašto smo skloni prejedati se kada jedemo ukusnu hranu?

"Kada jedemo pod stresom, teže je kontrolirati količinu hrane koju unosimo. U stanju stresa vjerojatnije je da ćete jesti više i brže, i naći ćete se kako jedete keks, pa još jedan, i tako dalje", objašnjava ona.

"Mozak govori 'to je dobar osjećaj, nisam se osjećao pod stresom dok sam to jeo'. Velike su šanse da ćete se, nakon što prestanete jesti, ponovno osjećati pod stresom i žudjeti za više šećera i masti. Mozak vam govori 'to je ono zbog čega sam se prije osjećao smireno, pokušajmo to ponovno."

Postoje li drugi načini na koje nas stres može učiniti gladnima?

"Stres može imati negativan utjecaj na san, što zauzvrat još više pojačava apetit", kaže Jenna. "Ako netko prolazi kroz razdoblje kroničnog stresa, to može utjecati na san.

Kada je san loš, hormon gladi grelin se povećava, pa je vjerojatnije da ćete osjećati glad. U isto vrijeme, leptin, hormon koji vam govori kada ste siti, opada, pa vam je potrebno više hrane kako biste dosegli istu razinu sitosti koju biste osjećali nakon normalnog noćnog sna."

Kako prekinuti ciklus ukusne prehrane?

"Ne možete samo sebi reći da ne tješite jesti. Prvo morate identificirati okidače, a zatim pronaći aktivnost koja smanjuje vaš stres. Pratite svoje obrasce prehrane u dnevniku ishrane i, nakon što stvorite sliku o okidačima za ugodno jedenje, potražite aktivnosti koje snižavaju vaš kortizol. To može biti sjedenje uz šalicu čaja, odlazak u šetnju ili pet do deset minuta meditacije" kaže ona.

Kopirati
Drag cursor here to close