Jako su bitne

Znate li da vaše tijelo treba ove 3 vrste kretnji svaki tjedan?

Tijelo je napravljeno da se kreće, te je svaka aktivnost jako bitna za održavanje fit i zdravog izgleda.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 05. 2024. u 09:33 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hodanje je steklo reputaciju izvrsnog oblika tjelovježbe koji je jednostavan i dostupan mnogim ljudima, a brojna istraživanja pokazuju da ova popularna aktivnost također ima brojne zdravstvene prednosti, prenosi CNN

Jednoistraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology iz 2023., kaže da ako napravite najmanje 2300 koraka dnevno, smanjujete rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, vježbe s opterećenjem, poput hodanja pomažu u prevenciji osteoporoze, prema drugom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Scientific Reports.

Ipak, neki stručnjaci u području zdravlja i fitnessa tvrde da, iako je hodanje dobro za vaše zdravlje, to zapravo nije visokokvalitetna vježba. Jedna takva stručnjakinja je Melissa Boyd, certificirana osobna trenerica i trenerica Tempa, online platforme za osobni trening. Boyd se nalazi u San Franciscu.

"Životi su nam postali toliko užurbani - putujemo na posao, sjedimo cijeli dan, a onda smo iscrpljeni noću - da se nakon kratke šetnje osjećate kao da ste učinili veliku, eksponencijalnu stvar", rekla je Boyd. "No hodanje je zapravo osnovni pokret koji je vašem tijelu potreban za dobro funkcioniranje, za pomoć u stvarima poput cirkulacije i probave te za dekompresiju."

Kako bi pomogla svojim klijentima da bolje razumiju zašto svakodnevna šetnja neće rezultirati tijelom na plaži - nešto što mnogi od njih vjeruju, zahvaljujući raznim utjecajnim osobama na društvenim mrežama - ona s njima raspravlja o tri vrste kretanja koje su korisne za cjelokupno zdravlje i kondiciju.

Prvo je kretanje koje vaše tijelo zahtijeva svaki dan, poput hodanja, istezanja i savijanja. Drugo je atletsko kretanje, koje možete raditi nekoliko puta tjedno kako biste poboljšali svoju kondiciju ili trenirali za neki sport. Treće je društveno kretanje koje radite radi zabave ili povezivanja s drugima, poput plesa ili igranja odbojke.

"Važno je razmišljati o kretanju u ovim različitim kategorijama jer je nekretanje tijekom dana postalo normalizirano", rekla je Boyd. "Naši životi su toliko sjedilački da se mnogi od nas pokušavaju osloboditi nedostatka kretanja. Ali vježba se razlikuje od fizičkog kretanja."

Naša se tijela moraju kretati na mnogo različitih načina

Hodanje je sjajno, ali to je samo jedan, jednosmjerni oblik kretanja, a našim tijelima treba više da budu funkcionalno u formi, rekao je dr. Carl Cirino, kirurg sportske medicine u HSS Orthopedics sa Stamford Health u Connecticutu.

Ljudi koriste mišiće i tetive u svojim tijelima kao pomoć pri savijanju, uvijanju i rotiranju koje rade u svakodnevnom životu, rekao je Cirino, tako da ih moraju raditi i istezati u mnogo različitih smjerova. Joga i pilates dvije su aktivnosti koje su u tom smislu vrlo učinkovite i zdrave, rekao je.

"Istezanje je također nevjerojatno jednostavno i nešto što možete učiniti kad se probudite i prije nego što odete u krevet", rekao je Cirino.

Labavi, savitljivi mišići također znače da ćete imati više ravnoteže i stabilnosti, što pomaže u sprječavanju padova i ozljeda u svim fizičkim aktivnostima, rekao je. Također je dobro ubrzati otkucaje srca nekoliko puta tjedno za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Vrijeme je za seriju vježbi

U idealnom slučaju, trebali biste napraviti plan koji uključuje svakodnevne "dužne" pokrete, poput hodanja i istezanja, s nešto kardiovaskularnog rada, treninga snage i društvenih aktivnosti odrađenih  tijekom tjedna, rekli su njih dvoje. 

Raščlanjivanje ovih različitih pokreta u dijelove vježbi, jedan je od načina da odradite pokrete koji su potrebni vašem tijelu, rekao je Boyd.

"Možda možete nabaviti traku za hodanje i obaviti neke od svojih sastanaka dok polako hodate po njoj ", rekla je. “Možda svaki put kad odete u kupaonicu, napravite 20 čučnjeva ili svaki put kad uzmete vodu, napravite 10 sklekova uza zid. Ako ove stvari za tjelovježbu povežete s nečim drugim što već radite, to vam može postati navika."

Cirino se slaže. "Vidimo djecu ovdje u sportskoj medicini čiji roditelji žele da igraju bejzbol, ali oni to ne žele", rekao je. “"sto je i s vježbanjem. Morate pronaći nešto što je zanimljivo i jednostavno - možda aktivnost kojom se bave vaši prijatelji - i to iskoristiti kao temelj za izgradnju dobrih navika." Počnite polako i gradite stvari s te točke. 

Preispitivanje tjelovježbe kao redovitih pokreta potrebnih vašem tijelu za funkcionalnost, kondiciju i društvenu povezanost, također može biti način da si date dopuštenje da odvojite vrijeme za vježbanje, rekao je Boyd.

Također je korisno imati na umu da izrada plana vježbanja ne zahtijeva, veliku promjenu u vašem životnom stilu. Zapravo, bolje je početi polako s novim, manjim kretnjama te ih polako povećavati. 

Kopirati
Drag cursor here to close