Kontrola

Amerika protiv nadzora Interneta

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2012. u 14:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zasjedanju Ujedinjenih naroda koje se održava u prosincu, planirana je i sjednica o međunarodnim telekomunikacijama koja bi se bavila međudržavnim nadzorom Interneta na način koji predlažu Kina, Rusija, Iran i Saudijska Arabija, a podržavaju još neke zemlje.

Prema ovome prijedlogu koji bi trebala usvojiti Opća skupština Ujedinjenih naroda, donio bi se međunarodno obvezujući zakon koji bi naplaćivao taksu od određenih internetskih stranica na osnovu posjećenosti, a ona bi se koristila za razvoj širokopojasne infrastrukture.

Međutim, isti ovaj prijedlog zakona traži i uključivanje vlada svih država u nadzor nad Internetom, odnosno mogućnost i obvezu zabrane određenih tipova sadržaja na Internetu, odnosno donošenje poreza za međunarodni transfer podataka.

Obje stranke u američkom Kongresu smatraju ovaj prijedlog pokušajem „preuzimanja Interneta“ od strane UN-a i zalažu se za sadašnji model koji se bazira na privatnim tvrtkama i praktički nikakvoj međunarodnoj državnoj kontroli Interneta.

Nasuprot ova dva stava, postoji i onaj indijske vlade koji je negdje između, ali također predviđa državni i međudržavni nadzor nad Internetom.

Kopirati
Drag cursor here to close