Sine Qua Non

AMUS nezakonito naplatio preko 900.000,00 KM od emitera

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2013. u 06:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konkurencijsko vijeće BiH je utvrdilo da AMUS zloupotrebljava dozvolu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH u nezakonite svrhe, što je „Sine Qua Non“ dokazao u postupku pred Vijećem.

AMUS, umjesto da štiti interese autora u ime kojih je dobio dozvolu od Instituta, drastično je umanjio autorsku naknadu autorima u odnosu na raniju tarifu koju je ugovorila „Sine Qua Non“, te se stavio u funkciju zaštite interesa par privatnih emitera, a na štetu autora. Radi se o privatnim emiterima koji godinama ne plaćaju prava autora, zadržavajući autorske naknade za sebe.

AMUS je uz znanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, pored kršenja zakona i rada izvan dozvole Instituta i dodatno javnim emiterima nametnuo plaćanje koje je zakonom izuzeto.

Svi javni emiteri i oni kojima je nezakonito nametnuto plaćanje obveza izvan okvira zakona i dozvole AMUS-a, na osnovu odluke Konkurencijskog vijeća koja će biti objavljena u Službenom glasniku BiH, mogu po zakonu tražiti povrat svog novca.

Nepobitno je utvrđeno da je AMUS imao dvostruku tarifu, jednu za privilegovane emitere i drugu za sve ostale. Pored toga, AMUS je garantirao i naplaćivao i prava izvođača i prava proizvođača fonograma (sva autorska i srodna prava), što je izvan okvira zakona i dozvole Instituta, o čemu je ranije „Sine Qua Non“ upoznao Institut koji ne može reći da sve ovo nije znao, stoji u priopćenju informativne službe „Sine Qua Non“

Ostavljamo otvorenim pitanje zašto Institut štiti ovako nezakonit rad AMUS-a, odnosno zašto Institut nije zaštitio javni interes i prava autora zbog čega je i osnovan.

Također, ostavljamo otvorenim pitanje zašto je RAK prihvatao nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu i pokretao postupke po zahtjevu AMUS-a protiv onih radio i TV stanica koje su odbile potpisati nezakonit i po sebe štetan ugovor.

Jedina državna institucija koja se držala slova zakona je Konkurencijsko vijeće BiH koje je utvrdilo da je AMUS samo od emitera u prvoj polovini 2013. godine naplatio više od 900.000,00 KM na temelju nezakonitih i sada zabranjenih ugovora.

Koliko je AMUS nezakonito ubrao od svih korisnika autorskih prava je nemoguće saznati jer je poslovanje AMUS-a netransparentno i skriveno kako od očiju autora, tako i od očiju javnosti.

Nakon ovakvog sramnog „partnerskog“ Kolektivnog ugovora upitno je svako daljnje „zakonito“ poslovanje AMUS-a kao kolektivne organizacije, kojoj je Konkurencijsko vijeće izreklo i novčanu kaznu, te naknadu troškova „Sine Qua Non“-u.

Kopirati
Drag cursor here to close