Prevencija

Potpisan Međuinstitucijski protokol o spriječavanju nasilja u školama ZHŽ-a

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2013. u 10:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanje Međuinstitucijskog protokola o sprječavanju nasilja u školama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) upriličeno je danas u Širokom Brijegu.

Naime, danas je održana obrazovna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja koje je obuhvatilo škole ZHŽ-a, a u kojem je sudjelovalo ukupno 3 947 ispitanika od čega 1 888 učenika, 1 553 roditelja, 455 nastavnika te 51 ravnatelj i stručni suradnik.

Misija OESS-a u BiH je zajedno s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a pokrenula ovaj projekt kako bi se razvio program prevencije i borbe protiv nasilja u školama jer se prema terenskom istraživanju došlo do zaključka da nije bilo sustavnih mjera o tome kako se nositi s nasiljem u školama.

Istraživanje je pokazalo da većina učenika nije svjesna uloge pedagoga u školama, a što se samih podataka tiče, najčešći oblik nasilja u školama ZHŽ-a je verbalno nasilje, ogovaranje, vrijeđanje i izgovaranje ružnih riječi.

Posebno zabrinjava podatak da se više od polovina ispitanih učenika ne osjeća ugodno u školama.

Misija OESS-a u BiH je zainteresirana za ovaj projekt jer svako nasilje remeti normalan razvoj pojedinca i doprinosi kasnijem razvoju nasilja, kazala je u izjavi za Fenu glasnogovornica OESS-ovog ureda u Mostaru Meri Musa.

"Smatramo da je usvajanje ovakvog programa jako važan korak i da će ministarstvo tijekom ljeta odrediti smjernice za škole kako bi one u novu školsku godinu ušle s novim programima prevencije nasilja", istaknula je Musa.

Kopirati
Drag cursor here to close