Zaštita osobnih podataka

Bruxelles će tražiti od američkih vlasti poštivanje zaštite podataka europskih građana

Sci-Tech / Flash | 11. 06. 2013. u 11:02 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija će tražiti od američkih vlasti da se obavežu na poštivanje zaštite podataka o europskim građanima, nakon što je otkriveno da američke obavještajne službe špijuniraju komunikacije.

''Europska komisija traži jasnu angažiranost Sjedinjenih Američkih Država da poštuju osnovno pravo svih europskih građana na zaštitu svojih osobnih podataka'', izjavio je u utorak u Europskom parlamentu povjerenik za zdravlje Tonio Borg, govoreći u ime Europske komisije, javlja agencija AFP.

''Europski građani moraju uživati ista prava kao američki građani'', kazao je Borg.

''Povjerenica za pravosuđe Viviane Reding razgovarat će o ovom pitanju s američkim vlastima prilikom susreta između Europske komisije i američke vlade u petak u Dublinu'', kazao je on.

''Tražit ćemo pojašnjenja i pitati da li se pristup osobnim podacima u okviru programa Prism ograničava na slučajeve osoba kod kojih postoji osnovana i specifična sumnja ili se radi o masovnom prebacivanju podataka'', kazao je on.

Borg je reagirao na informacije koje je proteklog tjedna objavio Washington Post i The Guardian o postojanju programa Prism koji bi američkim obavještajnoim službama omogućio da nadziru podatke koji cirkuliraju na serverima velikih informatičkih grupa kao što su Google i Facebook.

''Programi, kao što je Prism, "dovode u opasnost osnovno pravo na zaštitu i povjerljivost podataka europskih građana", kazao je Borg.

Kopirati
Drag cursor here to close