Suradnja

Potpisanim protokolom započinje suradnja Univerziteta u Mostaru i turskog Univerziteta iz Samsuna

Sci-Tech / Flash | 11. 06. 2013. u 11:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protokol o suradnji Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara i Univerziteta "Ondokuz Mayis" iz Samsuna (Turska) potpisan je danas u zgradi Rektorata mostarskog Univerziteta. Protokolom, koji su potpisali rektori navedenih univerziteta, objedinit će se zajednički znanstveni rad i obrazovno - kulturna suradnja između te dvije visokoškolske ustanove.

Po riječima rektora Univerziteta "Džemal Bijedić" prof.dr. Seada Pašića, potpisivanje sporazuma je vrlo važan korak zbog intenziviranja razmjene nastavnika i studenata i fakulteti su već iskazali veliki interes za suradnju.

Cijeli taj program je financijski pokriven od strane Republike Turske i njihove vlade, što je, kako je rekao, velika prednost u odnosu na dosadašnje sporazume o suradnji koji su, i pored dobre volje, zbog financijskih razloga vrlo često ostali nerealizirani ili nedovoljno realizirani.

"Imamo veliki interes i sa jedne i sa druge strane i zbog toga sam siguran da će ovaj sporazum da rezultira jednom dobrom i kvalitetnom suradnjom", naglasio je Pašić. Rektor Univerziteta "Ondokuz Mayis" prof.dr. Husein Akan kazao je kako taj univerzitet, kao i ostali turski univerziteti, surađuje sa svim univerzitetima u svijetu, te kako im je suradnja s univerzitetom u Mostaru i s BiH općenito od posebnog značaja.

"Mi dijelimo zajedničku povijest, geografski položaj, kulturu i običaje i želimo da suradnja Turske i BiH, turskog i bh. naroda, ne bude samo u vidu turizma, posjete Istambulu ili Sarajevu i Mostaru, već da ta suradnja bude i na znanstvenom polju, razmjena znanja i iskustava", kazao je Akan.

Dodao je kako je njihova želja da studenti i profesori, družeći se, razmjenom znanja dođu do još boljeg sporazuma, te da ostvare još bolju suradnju između dvije zemlje, dva univerziteta i dva naroda. "Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno biti jači, ostvariti bolju suradnju i doći do veće razmjene znanja", naglasio je Akan. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su, uz ostale, gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Murat Ćorić.

Kopirati
Drag cursor here to close