13 500 KM

Češki veleposlanik Szunyog otvorio IT učionicu na Mašinskom fakultetu

Sci-Tech / Flash | 11. 06. 2013. u 14:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru danas je otvorena IT učionica u vrijednosti oko 13,5 tisuća maraka, a koju je financirala Češka razvojna agencija preko Veleposlanstva Republike Češke u BiH.

IT učionicu svečano je otvorio veleposlanik Republike Češke u BiH Tomaš Szunyog, koji je tom prigodom kazao kako je otvaranje učionice rezultat uspješno provedenog projekta "Obnavljanje IT učionice za kompjuterom podržanu proizvodnju".

Veleposlanik Szunyog je izrazio zadovoljstvo realiziranjem ovoga jako vrijednog projekta, istaknuvši kako Republika Češka svake godine izdvoji blizu 2,5 milijuna eura za različite projekte u Bosni i Hercegovini.

On je poželio studentima uspješan studij na Mašinskom fakultetu, te izrazio nadu za još uspješnijom suradnjom s Univerzitetom "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić kazao je kako dosadašnja suradnja s Republikom Češkom i Veleposlanstvom Republike Češke u BiH nije baš na zadovoljavajućoj razini, te kako je tu suradnju potrebno proširiti i poboljšati.

Za primjer je naveo nedostatak aplikacija iz Mostara za stipendije za studiranje u Republici Češkoj za što Veleposlanstvo Republike Češke svake godine raspisuje natječaj.

"Prostora, dakle, ima i za projekte, i za razmjenu studenata, i za studentske stipendije, samo treba malo više hrabrosti i inicijative kako bi se ova suradnja unaprjeđivala", kazao je rektor Pašić.

Dekan Mašinskog fakulteta Daut Denjo zahvalio se Veleposlanstvu Republike Češke na uspješno realiziranom projektu koji će, kako je kazao, omogućiti osuvremenjavanje nastavnog procesa i bolje educiranje studenata.

Poželio je uspješan rad studentima u novoj IT učionici, te izrazio nadu za još uspješnijom suradnjom s Veleposlanstvom Republike Češke u BiH.

Inače, ovim projektom nabavljena je najsuvremenija informatička oprema koja je zamijenila deset godina staru opremu koja nije mogla zadovoljiti potrebe suvremenih softwera iz oblasti inženjerstva. Učionica sada daje potrebne uvjete za stjecanje znanja, vještina i sposobnosti suvremenih inženjera strojarstva koji se tu obrazuju, a posebice na odsjeku Kompjutorski inženjering, za koji redovito vlada najveći interes maturanata pri upisu.

Kopirati
Drag cursor here to close