Necijepljenje

Davno iskorijenjene bolesti se opet pojavljuju

Sci-Tech / Flash | 12. 02. 2015. u 07:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U strahu od negativnih reakcija i neželjenih djelovanja roditelji u BiH u sve većem broju odbijaju cijepiti djecu MMR cijepivom, zbog toga što se ovo cjepivo sve češće povezuje sa pojavom autizma kod djece.

Stručnjaci upozoravaju da je ovakav stav potpuno pogrešan i opasan jer se zbog izbjegavanja imunizacije u BiH pojavljuju bolesti koje su davno bile iskorijenjene, kao što su dječja paraliza i difterija, javljaju Nezavisne.

MMR cjepivo se daje kao zaštita od oboljenja od malih boginja ili morbila, rubeola i zaušnjaka i daje se nakon navršene prve godine života.

Roditelji - žrtve interneta

Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, kazala je da su roditelji, nažalost, žrtve interneta, na kojem se mogu pronaći svakakvi tekstovi koji nisu zasnovani na dokazanim činjenicama.

"Ta studija koja je povezivala autizam i MMR vakcinu nikad nije znanstveno dokazana, a nakon detaljne analize u kojoj je utvrđen niz ozbiljnih stručnih nedostataka ona je povučena i većina autora je povukla svoju podršku studiji", pojasnila je Ravlija.

Prema njenim riječima, nedavna epidemija rubeola i trenutni problem koji i RS i FBiH imaju s morbilama upravo su posljedica necijepljenja.

"Roditelji ne znaju kakve sve trajne posljedice ove bolesti mogu ostaviti na zdravlje djece, a to su, između ostalog, teške upale pluća ili sterilitet, posebno kod muške djece", upozorila je Ravlija.

Tražite savjet pedijatra

Ona je pozvala roditelje da za svaku nedoumicu potraže savjet pedijatra ili stručnjaka epidemiologa, a da savjete s interneta ni slučajno ne slušaju kada su u pitanju ovako ozbiljne stvari.

Jela Aćimović, liječnica u Službi za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, pojasnila je da studija koju je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija opovrgnula istraživanje koje je cjepivo MMR dovelo u vezu s autizmom.

"Necijepljena djeca cjepivom MMR imaju 35 puta veću vjerojatnoću oboljeti od malih boginja u odnosu na njihove cijepljene vršnjake. Bolesnik od malih boginja u osjetljivoj sredini u prosjeku zarazi 12-18 osoba, pa je za sprečavanje epidemije malih boginja potrebno da kolektivni imunitet bude bar 94 ili 95 posto", pojasnila je Aćimović.

Postotak onih koji su primili cjepivo protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole u 2013. godini u Republici Srpskoj je iznosio 89 posto, prenose bh. agencije.

Ljubica Jandrić, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu, kazala je da su nakon što su analizirali podatke dostavljene sa terena došli do informacije da se najveći broj oboljelih odnosi na osobe koje su rođena u predratnom i ratnom razdpblju, te nisu cijepljeni MMR vakcinom prema obveznom kalendaru.

Ona je precizirala da je do sada u RS prijavljeno 2.167 oboljelih od morbila.

"Oboljeli su registrirani u 40 općina iz svih regija, a najveći broj je registriran u općinama Bijeljina, Bileća i Bratunac. Epidemije su prijavljene u 17 općina i gradova i to u Istočnom Sarajevu, Palama, Modriči, Doboju, Bijeljini, Bratuncu, Bileći, Loparama, Ugljeviku, Srebrenici, Istočnoj Ilidži, Banjaluci, Foči, Trebinju, Zvorniku, Višegradu i Petrovu", nabrojala je ona.

Koliko su opasne bolesti

Podsjetimo prošle godine je najavljivano kako će roditelji u Federaciji sami moći odlučiti hoće li cijepiti njihovu djecu, a ukoliko odbiju cijepljenje, morat će potpisati obrazac kojim prihvaćaju odgovornost za eventualne posljedice zbog toga.

Bljesak.info tada je razgovarao s članicama Facebook grupe 'Mostarske mame' koje su izrazile veliku zabrinutost i nesigurnost kada je u pitanju cijepljenje njihove djece. Mišljenja su podijeljena, no većina njih sa strahom, ali redovno, cijepi svoju djecu.

Majke ističu kako su poprilično isfrustrirane zbog toga što se nitko neće potruditi da odgovori na pitanja roditelja koja se postavljaju i koja ih često zabrinjavaju. Mnogi od roditelja se pitaju koliko su zapravo opasne te bolesti protiv kojih se cijepi, umire li se od njih, jesu li sva cjepiva zaista nužna.

No, najčešće spominjano pitanje je tko će potpisati odgovornost ako dijete dobije nuspojave od cjepiva. Kada se to već dogodi kasno je, jer se zdravlje ipak ne može vratiti.


Kopirati
Drag cursor here to close