RTE

Erdogan, protivnik društvenih mreža, objavio prvi tweet

Sci-Tech / Flash | 10. 02. 2015. u 14:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Erdogan, koji se trenutno nalazi u službenoj posjeti Kolumbiji, u ponedjeljak je po prvi put osobno objavio tweet sa profila @RT_Erdogan, priopćio je Ured turskog predsjednika.

Kako je i prikladno za lidera jedne zemlje sa većinskim islamskim stanovništvom, u tweetu objavljenom povodom nacionalnog dana borbe protiv pušenja u Turskoj, navodi britanski list Guardian.


"Oduprite se tom otrovu", napisao je Erdogan, koristeći hastag #SigarajaTeslimOlma (Ne odajte se cigaretama) i potpisavši se svojim inicijalima RTE.

Račun sa kojeg je objavljen tweet su ranije koristile Erdoganove pristalice, ali ga je sada preuzela ured predsjednika i Twitter ga je službeni profil.

"To je profil predsjednika države. Tweetovi koje on osobno napiše će biti potpisani sa RTE", izjavio je glasnogovornik predsjednika Turske Mudžahit Kučukjilmaz i dodao da će se tweetovi osoblja ureda razlikovati po tome što neće biti potpisani inicijalima RTE.

Kučukjilmaz nije rekao šta je navelo Erdogana da promijeni mišljenje po pitanju Twittera, budući da je dosad za tu društvenu mrežu iskazivao samo prezir.

Predsjednik i bivši premijer Turske, koji dominira političkom scenom te zemlje već više od deset godina, izjavio je u veljači 2014. godine: "Nemam veze sa Twitterom. Ionako imam manjak slobodnog vremena, pošto radim čitavu dan i noć."

Erdoganova nesklonost društvenim mrežama datira iz vremena masovnih antivladinih prosvjeda iz lipnja 2013., kad su demonstranti uglavnom preko Twittera i Facebooka dogovarali detalje o okupljanju.

Turska vlada je u martu prošle godine blokirala Twitter i YouTube, nakon što su na tim siteovima objavljeni audio snimci koji ukazuju na umiješanost tadašnjeg premijera Erdogana i kruga ljudi oko njega u navodni korupcionaški skandal. Odluku o blokadi spomenute dvije stranice je kasnije ukinuo turski Ustavni sud.

Kopirati
Drag cursor here to close