IT svijet

Google želi domene .lol i .youtube

Sci-Tech / Flash | 02. 06. 2012. u 08:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je objavio na svom službenom blogu da je Internet korporaciji za dodijeljena imena i brojeve (ICANN) podnio zahtjeve za slijedeće domene: .google, .youtube, .docs i .lol. ICANN će u lipnju objaviti koji će domeni biti dodati već postojećoj listi, među kojima su najpoznatiji .com, .net, .org i .gov.

Procjenjuje se da će u 2016. skoro polovina svjetske populacije biti online, a opet, skoro 50% websiteova koje posjetimo su osnovani u .com domenu, inače, među prvima stvorenim 1984. Uprkos ogromnim mogućnostima koje je web pružio ljudima, i dalje je u 'zraku' pitanje o raznovrsnosti domena.

Broj generičkih domena najvišeg nivoa (TLD) je u posljednjih 28 godina povećan na svega 14, piše na službenom blogu Googlea.

Google želi povećati broj TLD-jeva u četiri kategorije: zaštitnih žigova (poput .google), onoj vezanoj za osnovnu djelatnost (.docs), onoj koja poboljšava korisničko iskustvo i jača identifikaciju određenih žanrova (.youtube) i kategoriji zabave (.lol).

"Tek na početku ovog potencijalnog izvora inovacije na webu, radoznali smo da vidimo kako će se novi predloženi LTD-jevi ponašati u postojećem LTD okruženju".

Kopirati
Drag cursor here to close