Objavio Microsoft

Internet bankarstvo na udaru cyber napada

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2012. u 11:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj cyber napada na internetsko bankarstvo u Europskoj uniji protekle se godine dramatično povećao u odnosu na 2010., objavio je Microsoft.

Direktor Microsoftovog odjela za računarstvo Tim Rains rekao je da su Nizozemska i Njemačka pod stalnim napadom trojanskog virusa EyeStye.

"To je sada jedna od najvećih prijetnji", rekao je Rains.

Broj zaraza tim virusom u protekloj godini u Nizozemskoj "probio je krov", naglasio je Rains.

Njemačka ima više zaraza od bilo koje druge zemlje na svijetu, a samo u drugoj polovici 2011. zabilježeno je povećanje od 30 posto.

Na sceni je od 2007. i druga varijanta trojanskog virusa Zbot, koji se također brzo širi. Najčešće ga s pronalazi u Španjolskoj, gdje je 2010. bilo zaraženo svako stoto računalo s Windowsima, prenosi business.hr.

Najviše zaraženih računala u EU-u ima Rumunjska, rekao je Rains. Virusima ih je zaraženo oko 15 posto, a više od 11 posto ima crve, programe koji se sami šire s računala na računalo.

Osim toga, četiri države članice s najviše zaraza malwareom, štetnim softwareom, u drugoj polovici 2011. bile su Francuska, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija.

Microsoft je u Francuskoj zabilježio gotovo dva milijuna zaraza, slijedi Njemačka s nešto manje od dva milijuna, Ujedinjeno Kraljevstvo s 1,5 milijuna i Italija s oko 1,3 milijuna.

U SAD-u je u drugoj polovici 2011. otkriveno više od 10 milijuna virusa.

Najmanje malwarea otkriveno je u Norveškoj, Danskoj i Finskoj - manje od tri računala na tisuću.

Kopirati
Drag cursor here to close