Osiguranje boljih uvjeta

Kadrić: Pitanje studentskog standarda moguće riješiti jedinstvenim propisom

Sci-Tech / Flash | 13. 06. 2013. u 13:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić smatra da je probleme koje imaju studentski centar i studenti moguće riješiti kvalitetnim propisom koji bi bio jedinstven na razini Federacije BiH, a kao glavni cilj bi trebalo bi biti osiguranje normalnih uvjeta za studente.

''Vrijeme je da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti preuzme koordinirajuću ulogu i da se tako regulira oblast studentskog standarda, a da promptno krenemo na donošenje zakona iz te oblasti najmanje na razini FBiH'', kazao je Kadrić.

Naveo je da je ta ustanova u teškoj financijskoj situaciji te precizirao da će zbog potraživanja, koja na ime smještaja i prehrane studenata trenutno iznose više od dva milijuna KM, biti prisiljeni uvjetovati zaduživanje studenata u novoj akademskoj godini podmirivanjem dugovanja županija iz kojih dolaze studenti. Kaže da izmirivanje tih dugovanja uvjetuje i podmirivanje obaveza što ih studentski centri imaju prema dobavljačima.

''Nijedan student neće ući u dom ukoliko njegova žušanija ili onaj tko sudjeluje u sufinanciranju, do rujna ne podmiri obaveze. Predlažem da studenti vrše pritisak na vlade županija iz kojih dolaze da izmire dugovanja jer ćemo u protivnom morati tražiti od studenta da plati taj iznos koji ćemo mu vratiti kad njegov sufinancir podmiri obave prema nama. Jednostavno ne možemo više trpjeti ovakvo stanje'', kaže Kadrić.

Ističe pozitivan primjer Sarajevske županije koja redovno izvršava svoje obaveze prema studentskom centru, „a da nam nije toga odavno bismo bili na koljenima“. Najveći dužnici su, kaže on, Srednjobosanska županija, USŽ...

Kadrić navodi da još nema najava o korekciji cijena za smještaj i prehranu studenata u sarajevskim studentskim centrima, ali imaju najava poskupljenja namirnica i energenata. Kaže da će biti prisiljeni adekvatno reagirati, ako se obistine najave poskupljenja.

''Što god budemo uradili očigledno će sve ići na teret studenta jer nemamo sustava. To nigdje u svijetu nije popularno, a taj problem rješava se programom mjera zaštite kao što je to bilo i kod nas u neka dobra vremena'', kazao je.

Kadrić je naglasio da je podmirivanje obaveza prema studentskim centrima, odnosno subvencija za smještaj i prehranu studenata posljednje na listi prioriteta svih proračuna. Precizirao je da se iz tih sredstava isplaćuju i plaće zaposlenika te ustanove koje kasne po četiri mjeseca.

Planirano je da tekst natječaja za prijem studenata u studentske domove u Sarajevu u novoj akademskoj godini bude objavljen 17. lipnja, a prikupljanje dokumentacije trajat će 30 dana. Kriteriji su vrlo jasni, a studenti će u kolovozu imati kompletnu informaciju.

Studentima će ove godine biti na raspolaganju 960 kreveta u domu u Nedžarićima i oko 700 kreveta na Bjelavama, bez drugog i trećeg paviljona.

Kopirati
Drag cursor here to close