Pod pritiskom

Microsoft i Facebook zatrpani zahtjevima za podatke o korisnicima

Sci-Tech / Flash | 15. 06. 2013. u 08:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija "Facebook" priopćila je danas da je u drugoj polovini prošle godine od raznih državnih sigurnosnih agencija dobila između 9000 i 10 000 zahtjeva za podatke o korisnicima. U priopćenju se navodi da su se zahtjevi odnosili na oblasti od prekršaja poočinjenih na lokalnom nivou do nacionalne sgurnosti.

Američki softverski gigant "Microsoft" priopćio je da je dobio do 7000 zahtjeva od vlasti za podatke o između 31 000 i 32 000 korisničkih profila. Bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije Edward Snowden otkrio je medijima da američke službe sigurnosti imaju pristup serverima najvećih tehnoloških kompanija u SAD, uključujući "Google", "Facebook" i "Apple".

Mediji su prošlog tjedna navodili da su internetske kompanije, među kojima su "Facebook", "Google", "Yahoo", "Apple" i "Microsoft", američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost odobrile "direktan pristup" njihovim serverima u okviru programa za prikupljanje podataka pod nazivom "Prizma".

Ove firme negiraju optužbe, ističući da nikada nisu dali sličan pristup, ali da su poštovali zakonite zahtjeve. Nekoliko ovih kompanija od vlasti je zatražilo da im odobri da objave podatke o broju primljenih povjerljivih naloga.

Kopirati
Drag cursor here to close