diskusija i edukacija

Mlade liderice o temi 'Diskriminacija žena na tržištu rada'

Sci-Tech / Flash | 15. 09. 2015. u 19:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve edukacije projekta "Diskriminacija žena na tržištu rada" održat će se 16. rujna 2015. godine u prostorijama UWC-a Mostar (Španska soba) na drugom kratu Gimnazije Mostar od 11:00 do 17:00h.

Inače ovaj projekt su osmislile omladinske liderice uz podršku Kvinna till Kvinna Fondacije i u partnerstvu s ELSA Mostar - mostarskom podružnicom europskog udruženja studenata prava i mladih pravnika.

Kvinna till Kvinna je švedska Fondacija koja je nastala s ciljem pružanja pomoći ženama u konfliktnim područjima. Surađuje sa ženskim organizacijama koje su posvećene i strastvene po pitanju prava žena, sigurnosti i mira. U ovom projektu KtK je pružila kako financijsku tako i podršku u mentorstvu mladim lidericama koje su koordinatorice projekta.

Projekt se sastoji od dva dijela:

- Jednodnevnog treninga koji je namijenjen djevojkama i ženama dobi od 18 do 30 godina (njih 20), a njegov cilj je upoznavanje sudionica s normativnim i institucionalnim standardima diskriminacije žena na tržištu rada u cilju prepoznavanja i suzbijanja iste. Trening će se održati 16. rujna 2015. godine u prostorijama UWC-a Mostar (Španska soba) na drugom kratu Gimnazije Mostar od 11:00 do 17:00h.

- Otvorene panel diskusije na temu: "Kako je biti uspješna žena u Bosni i Hercegovini" na kojoj će četiri uspješne djevojke i žene podijeliti svoje iskustvo o problemima i preprekama s kojima su se susretale u svojim profesionalnim karijerama, a koji su vezani isključivo uz njihovu spolnu pripadnost.

Panelistice su Lana Prlić - potpredsjednica SDP BiH, Tanja Miletć Oručević - pozorišna rediteljica, doktorica teatrologije, Julineta Juroć - članica KO HDZ BiH i koordinatorica ranije implementiranog projekta Vijeća Evrope o uključenosti žena u politički i društveni život BiH, Ana-Maria Paponja - bivša nacionalna savjetnica za mlade OSCE misije u BiH.

Panel diksusija že se održati u četvrtak, 17.09.2015. godine u hotelu "Bristol" od 17:00 do 18:00h.ice su  Adna Hanić, Ana-Maria Paponja

Kopirati
Drag cursor here to close