Oštećena elektrana

Novo curenje kontaminirane vode u nuklearki Fukushima

Sci-Tech / Flash | 05. 06. 2013. u 12:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operatori oštećene nuklearne elektrane u Fukushimi rekli su da su pronašli novo curenje kontaminirane vode, dok se povećava pritisak na upravu postrojenja da riješi problem, a ona traži dozvolu da vodu pusti u more.

Nuklearna centrala Fukushima Daiichi teško je oštećena prilikom katastrofalnog potresa i cunamija prije dvije godine, koji su doveli do topljenja jezgra u reaktorima i ispuštanja radioaktivnih supstanci u zrak i more.

Tokijska kompanija za struju TEPCO priopćila je da su radnici koji obilaze postrojenje opazili curenje u srijedu prije podne i da kontaminirana voda u kapljicama izlazi iz čeličnih tankova s otpadnom vodom za hlađenje oštećenih jezgra reaktora.

Šef novog regulatornog tijela za nuklearnu energiju Shunici Tanaka, koje je formirano nakon što je prethodno diskreditirano zbog katastrofe 2011. godine, rekao je na konferenciji za tisak da se TEPCO treba odmah pozabaviti ovim problemom. Međutim, on je dodao da regulatori ovo pitanje ne smatraju opasnim, prenosi Reuters, javlja Tanjug.

Novo curenje je otkriveno pošto je TEPCO ranije ovaj tjedan detektirao radioaktivni cezijum u podzemnim vodama oko postrojenja, čime su se porekle ranije tvrdnje da je kontaminacija zanemariva.

Serija sličnih incidenata s curenjima i nestancima struje u oštećenoj centrali pogađala je postrojenje u ožujku i u travnju. Ovi incidenti predstavljaju dodatne udare za kompaniju koja pokušava uvjeriti javnost i Vladu da može riješiti problem s curenjima radioaktivne vode iz postrojenja.

Kopirati
Drag cursor here to close