Saikado hantai

Oko 20.000 protivnika nuklearne energije pred premijerovom rezidencijom

Sci-Tech / Flash | 22. 06. 2012. u 15:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 20.000 protivnika korištenja nuklearne energije bučno je demonstriralo u petak u Tokiju ispred rezidencije premijera koji je odlučio prošli tjedan da dozvoli ponovno puštanje u rad dvaju reaktora iako je 50 reaktora u zemlji zaustavljeno.

"Saikado hantai" (Ne pokretanju!) vikali su demonstranti, među kojim i novinar Satoshi Kamata, jedan od vođa pokreta "Doviđenja, nuklearna energijo", uz pisca dobitnika Nobelove nagrade Kenazburoa Oea, koji su osmislili peticiju i okupili više od 7,5 milijuna potpisnika.

U subotu, 16. lipnja, šef vlade Yoshihiko Noda dao je zeleno svjetlo za korištenje dvaju reaktora na zapadu zemlje, Ohi 3 i 4, prvih koji će biti pokrenuti nakon nesreće u Fukushimi koju su izazvali potres i cunami 11. ožujka 2011.

Dok se oni čiji poslovi zavise od korištenja reaktora i industrijske sredine raduju, protivnici osuđuju ovaj potez zbog opasnosti koja postoji jer su svi reaktori u zemlji ili na moru ili na trusnom području.

Planovi kompanije Kansai Electric, koja upravlja centralom u Ohiju, predvidjeli su različita pojačanja sigurnosti postrojenja, ali sve neće biti završeno prije 2015.

Nakon okupljanja u petak, predviđene su demonstracije i idući tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close