Mašić

Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu FBiH ima dosta nedostataka

Sci-Tech / Flash | 13. 06. 2012. u 10:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH ima dosta nedostataka, određeni predmetni nisu prilagođeni djeci određenog uzrasta, ne postoji korelacija između određenih predmeta u određenim razredima što je nužno za uspješno savladavanje cjelokupnog nastavnog plana i programa, kazao je u izjavi za medije federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić prije početka javne rasprave o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu FBiH.

Javna rasprava o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH održava se danas u Mostaru. Današnja tema javne rasprave je: "Povijest, zemljopis, društvo i moja okolina". Slične javne rasprave, ali o drugim skupinama predmeta do sada su održane u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću.

Po riječima ministra Mašića, javnim raspravama o Okvirnom nastavnom planu i programu za devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji BiH želi se proći kroz spomenuti dokument, te zajedno kroz diskusiju i prijedloge, posebice osoba koje taj dokument provode u praksi, uvidjeti koji su nedostatci, a koje su prednosti tog plana i programa te na taj način ga što više unaprijediti.

"Današnjom javnom raspravom, još jedanput želimo učiniti sve što je u našoj moći da rasteretimo nastavni plan i program nepotrebne faktografije koja se objektivno poprilično namnožila u proteklih 15-tak godina. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da djeca ne nose školske torbe koje su teške od 13 do 15 kilograma, te da ne uče gradivo koje im vjerojatno barem u određenoj fazi života ne treba. Moramo se fokusirati, biti praktični i omogućiti jedan okvir koji će biti zadovoljavajući i koji će biti potreban i djeci i našem obrazovnom sustavu", kazao je ministar Mašić.

Pojasnio je kako se na razini FBiH otvoreno razgovara kako bi se Okvirni nastavni plan i program za devetogodišnju osnovnu školu u FBiH unaprijedio, a unaprijeđen ne bi bio produkt, niti županijskih ministarstva, niti federalnog ministarstva, niti pojedinaca, već bi bio nešto od čega će društvo imati ili neće imati koristi.

Na medijski upit koliko će trajati proces unaprjeđenja Okvirnog nastavnog plana i programa, ministar Mašić je kazao kako će taj proces trajati onoliko koliko je potrebno kako bi se na kraju dobili pozitivni rezultati, te kako će se raditi na tome sve dok djeca ne dobiju ono što je potrebno, i ne samo djeca već i cjelokupno društvo te posebice obrazovni sustav.

"Ovo je Okvirni nastavni plan i program ne na jednom jeziku i riječ je o planu i program FBiH, to je jedini plan i program na koji Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH zajedno s nekim županijskim ministarstvima ima utjecaj. Ukoliko netko bude tražio našu asistenciju ili našu pomoć u bilo kojem drugom nastavnom planu i programu mi ćemo pomoći. Ova je zemlja isuviše mala da bi je dijelili po nastavnim planovima i programima. Ne mogu utjecati na to tko će ga prihvatiti jer je obrazovanje u nadležnost županijskih ministarstava i u kojoj će mjeri netko surađivati s nama ali mi smo otvoreni za suradnju", kazao je ministar Mašić.

Na upit kako komentira mogućnosti ukidanja devetogodišnjeg obrazovanja, ministar Mašić je kazao kako je devetogodišnje obrazovanje već uvedeno i na području FBiH i na područje RS-a, te kako još uvijek nije bilo ozbiljnih rasprava na tu temu.

"Ako me pitate koliko sam zadovoljan ovakvim okvirnim nastavnim planom i programom u svoje ime i u ime resornog ministarstva mogu kazati kako nismo zadovoljni jer obično mi kao država idemo 'grlom u jagode' bez da se prethodno pripremimo i analiziramo, tako je bilo i s devetogodišnjim obrazovanjem, a i s uvođenjem Bolonjskog procesa u sustav visokoškolskog obrazovanja", kazao je ministar Mašić.

Dodao je kako je njegov stav da je prije uvođenja bilo kakvih reformi potrebno izvršiti analize cjelokupnog stanja, nakon toga odrediti prioritete, a ne samo prihvatiti ono što stranci ponude.

Kopirati
Drag cursor here to close