Video

Osobnu u mikrovalnu: Kako se građani Njemačke štite od špijunaže

Sci-Tech / Flash | 20. 08. 2015. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrinutost zbog ugrožavanja privatnosti navela je neke Nijemce da kuhaju svoje dokumente u mikrovalnoj pec´nici, kako bi uništili mikročip i na taj način izbjegli moguc´e nadzore Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), prenosi Russia today.

Njemačko društvo je bilo uznemireno kad je otkriveno da je Agencija za nacionalnu sigurnost SAD presretala pozive u Njemačkoj. Zabrinutost zbog sigurnosnih privatnih podataka je dovela do toga da su neki Nijemci postavili video-snimke na Youtube, u kojima su objasnili kako skuhati osobnu iskaznicu u mikrovalnoj pec´nici.

Iako tvorci video-snimke upozoravaju na nezakonitost postupka i ne ohrabruju ga, nije mali broj osobnih iskaznica kroz koje su prošli mikrovalovi.

Ovog kolovoza dvadesetdevetogodišnji muškarac uhićen je na aerodromu u Frankfurt zbog sumnje da je svoju njemačku osobnu iskaznicu zagrijavao u mikrovalnoj pec´nici, javlja lokalna agencija.

Prema njemačkoj policiji, pritvorenik je objasnio da je zagrijavao svoju putovnicu kako bi spriječio nadzor NSA.

Mikročipovi se ugrađuju u sve njemačke osobne iskaznice od 2010. godine i, iako su predstavnici Vlade Njemačke priznali da tu mjeru ne vole, nec´e je ukinuti. Iako su studije pokazale da mikročip ne može poslužiti za špijuniranje pojedinaca, mnogi Nijemci su sumnjičavi.

Istraživanje iz 2014. godine pokazuje da skoro 40 posto Nijemaca vjeruje da povec´anje digitalizacije i uloga američkih obavještajnih službi ugrožava njihovo pravo na privatnost.

Njemački državljanin je trenutno u pritvoru i morat c´e platiti kaznu ili odslužiti zatvorsku kaznu za ilegalne modifikacije službenih dokumenata, prenosi portal „Washington post“. Prema njemačkom zakonu, osobni dokumenati su u vlasništvu države, prenosi agencija Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close