Počasni

Predsjednik Nikolić odlikovao Institut za kukuruz

Sci-Tech / Flash | 15. 09. 2015. u 16:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za kukuruz "Zemun Polje" obilježio je danas 70 godina rada na svečanosti na kojoj je ta institucija, prepoznatljiva po ZP brendu sorti kukuruza, odlikovana Sretenjskim ordenom drugog reda predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Institut je odlikovan za rad prepoznat za razvoj države i društva, rekla je na svečanosti savjetnica Nikolića Jasmina Mitrović Marić, prenoseći vjerovanje predsjednika Srbije u rad Instituta, posvećenost znanosti, uz njegovu poruku da je velika šansa Srbije u poljoprivredi, stručnim kadrovima, zemljištu.

Mitrović Marić je na svečanosti, pod pokroviteljstvom predsjednika Nikolića, prenijela da je 21. stoljeće, stoljeće znanosti, hrane i znanja i istaknula da je Institut sve to objedinio, piše Tanjug.

Obveza države je podrška

Zato je, kako je rekla, obveza države i društva da još snažnije podrži Institut.
Orden će biti uručen na Dan državnosti, 15. veljače naredne godine, a ministar prosvjete Srđan Verbić podsjetio je na značaj Instituta za razvoj poljoprivrede.

"Velik broj međunarodnih radova, licenci, patenata, nastaje u laboratorijima Instituta", rekao je Verbić i istaknuo, govoreći o značaju ove ustanove, da se ministarstva utrkuju koje više da "svojata" Institut.

Ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istaknula je da će Ministarstvo i ubuduće biti prepoznatljiv partner u spremnosti da se zajednički bore za budućnost srpske poljoprivrede, prenosi N1.

U Srbiji je priznato više od 630 sorti kukuruza koje dolaze iz laboratorija Instituta i više od 100 koje su priznate u inozemstvu, rečeno je na svečanosti i navedeno da Institut osim po kukuruzu, planira biti prepoznatljiv i u sortama strnih žita i soje.
Na akademiji su uručena priznanja za doprinos u suradnji - Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za rad, SANU, fakultetima, institutima, partnerima iz Bugarske, Mađarske, Hrvatske.

Tko je do sada dobio Sretenjski orden drugog reda?

Sretenjski orden drugog reda od 2012. godine dobili su: Vaterpolo savez Srbije (2015), Osnovna škola “Prota Stevan Popović” u Čumiću, Naom Čomski, član ruske dume Aleksandar Babakov, hirurh Afskendijos Kalangos, Remzi Klark, predsednik saveza židovskih općina Aca Singer, biskup reformističke hrišćanske crkve Ištvan Čete-Semeši, arhimandrit SPC-a Jovan Radosavljević, župnik odžački Jakob Pfajfer i reditelj Dejan Mijač (2012).,

Kopirati
Drag cursor here to close